Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 29. september 2011 kl 20.00 Landeplage: Det vakreste som fins

Landeplage er tilbake!

Det er duket for en ny runde med Landeplage, og i første program forsøker Ravi å finne ut hvorfor Jahn Teigens «Det vakreste som fins» nekter å slippe tak i oss. (Foto: Dinamo)
Det er duket for en ny runde med Landeplage, og i første program forsøker Ravi å finne ut hvorfor Jahn Teigens «Det vakreste som fins» nekter å slippe tak i oss. (Foto: Dinamo)
Hva er det som gjør at en låt nekter å dø og blir stående på musikkhimmelen? Hvorfor tar stadig nye generasjoner til seg en låt som sin egen? Ravi er tilbake med seersuksessen Landeplage, og i kveldens program tar han opp jakten for å finne ut hvorfor Jahn Teigens «Det vakreste som fins» nekter å slippe tak i oss.

Tenk så mange tusen låter som blir skrevet hvert år. De fleste av dem dør hen uten større oppmerksomhet. Noen blir en hit når de kommer, og toner siden sakte ut. Men innimellom dukker det opp hitlåter som forblir hitlåter – som nye generasjoner tar dem til seg som sine egne. Og det er den statusen som gjør dem til landeplager.

21 år gammel låt
I 1988 ga Teigen ut albumet «Klovn uten scene» som inneholdt «Det vakreste som fins». Det har gått over 20 år siden den gang, men fortsatt spilles «Det vakreste som fins» flere hundre ganger i året på radio her til lands, og låta kjøpes eller lastes ned der musikk selges.

Teigen-effekten
Men hvorfor har «Det vakreste som fins» blitt stående? Er det fordi teksten er så bra, at melodien er så fengende, har det noe å gjøre med tiden da låta kom, eller har det rett og slett med Teigen å gjøre?

Under sin lekne jakt etter svar, oppsøker Ravi blant annet Jahn Teigen, Knut Nærum (forfatter), Dora Thorhallsdottir (samlivsterapeut), Stian Carstensen (spellemann) og Wolfgang Plagge (klassisk komponist og pianist).

Dette er tredje runde med Landeplage. Første sesong ble sendt på NRK våren 2007.

Produsent: Dinamo (2008)
Prosjektleder: Ingar Kristiansen
Pressekontakt: presse@nrk.no, tlf 901 83 838
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no