Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 30. november 2004 kl 22.30 Klangen av Paris: Rai og joik

Verdensmusikk i metropolen

Pape Dieye, Cheb Mami, programleder Per Arne Glorvigen og Mari Boine i tredje del av Klangen av Paris. (Foto: Erik Hannemann)
Pape Dieye, Cheb Mami, programleder Per Arne Glorvigen og Mari Boine i tredje del av Klangen av Paris. (Foto: Erik Hannemann)
Mari Boine fra Finnmark, Cheb Mami fra Algerie og Pape Dieye fra Senegal spiller sammen for første gang i Paris. De er ført sammen av programleder Per Arne Glorvigen. Byen har blitt et viktig senter for verdensmusikken, der artister fra mindre kjente kulturer får mulighet til å bringe musikken sin ut til et stort publikum. Noen av dem blir verdensstjerner.

En av dem som er blitt verdenskjent, er Cheb Mam. Hai kom til Paris fra Algerie for å synge rai, en musikkform Mari Boine lenge har hatt lyst til å kombinere med joik. Hun har bodd i Paris tidligere, og føler seg mindre annerledes her enn hjemme i Norge.

Perkusjonisten Pape Dieye akkompagnerer de to på sine selvlagde instrumenter. Han ser på Paris som et veikryss, der ulike musikalske og menneskelige universer møter hverandre.

Om Klangen av Paris
Kan barokk og hip hop smelte sammen? Kan ny og gammel jazz møtes? Hva blir resultatet når Mari Boines joik forenes med Cheb Mamis algeriske rai-musikk? Og hvordan fremstår operaskikkelsen Carmen når Randi Stene synger henne på DJen Emmanuel Santarromanas digitale musikk?

Svarene gis i Klangen av Paris som viser hvordan den franske hovedstaden er et møtested for musikere fra ulike genre og kulturer. Per Arne Glorvigen fra Dovre har bodd i Paris i 16 år, og leder oss gjennom de fire programmene. Glorvigen spiller selv bandonion, et argentinsk trekkspillinstrument.

Egenprodusert musikkserie fra NRK Kultur i fire deler
Programleder: Per Arne Glorvigen
Prosjektleder: Jo Raknes
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252