Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 23. juli 2008 kl 21.25 Edle dråper: Absint

Myteomspunnet drømmedrikk

Torkjell Berulfsen heller Pernod i elven – i påvente av at absinten kommer tilbake (Foto: Truels Zeiner-Henriksen)
Torkjell Berulfsen heller Pernod i elven – i påvente av at absinten kommer tilbake (Foto: Truels Zeiner-Henriksen)
Absint er et bittert brennevin med rundt 65 volumprosent alkohol, aromatisert særlig med ekte malurt. Absinten ble opprinnelig fremstilt i Frankrike, blant annet av Pernod, men ble forbudt i landet i 1915, bare en uke etter at første verdenskrig brøt ut. Drikken ble nemlig anslått å være skadelig for nervesystemet. Den franske armé hadde nok med én fiende og ikke to.

- Absint er en spennende drikk, selv om jeg regner den som en av de to helvetesdrikkene. Gin er den andre, sier Torkjell Berulfsen. Da absint ble forbudt Frankrike, hadde sveitserne allerede inngått forbud fem år tidligere, i 1910. I dag er drikken forbudt i de fleste land.

Grunnen er at absint er laget på en malurt som inneholder en sentralnerveødeleggende gift, tujon, som er kjemisk identisk med de aktive stoffene i cannabis. – Edvard Munch og andre har malt folk som sitter med sine absintsglass. Hvis du ser nærmere på dem, er de ikke bare på vei inn i en rus, de er steine! forteller Berulfsen. Absint ble en myteomspunnet drømmedrikk for kunstnere og bohemer.

Kommer tilbake?
Berulfsen tror denne drikken er på vei tilbake. Innholdet av tujon er vel og merke ikke mer enn ti milligram pr. liter. - Bare vent – snart kan du se de store gutta på Aker Brygge, de med større rolex-ur enn mobiltelefoner, sitte å gurgle absint helt åpenlyst, sier Torkjell Berulfsen.

NRKs alkoholhistoriske talsmann har ett program igjen i denne serien, og i det programmet tar han for seg rom.

Om Edle dråper
Torkjell Berulfsen har vært i full galopp på en arabisk hingst og stått i druesaft til knærne. Han har fortalt om akevitt som kunne kurere syfilis og at whisky i dag betyr like mye for Skottland som oljen for Norge. I den første serien "Edle dråper" fikk seerne anekdoter og tidskoloritt rundt portvin, konjakk, akevitt, champagne, sherry og whisky. Nå er Berulfsen i gang igjen. I en serie på seks episoder skal øl, absint, calvados, tequila, gin, genever og rom få sin behandling av NRKs alkoholhistoriske talsmann.

Egenprodusert kulturdokumentar
Programleder Torkjell Berulfsen
Pressekontakt Hans T. Wiig, tlf: 23 04 96 23