Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 21. juni 2004 kl 20.25 Faktor: Baby Blues

Når barseltårene fester seg

Wanya Lundgren har opplevd en tøff tid etter at datteren Leonora ble født. (Foto: Cecilie Rego, NRK)
Wanya Lundgren har opplevd en tøff tid etter at datteren Leonora ble født. (Foto: Cecilie Rego, NRK)
Det forventes av nybakte foreldre at de skal være fra seg av lykke. Men slik er det ikke for alle. I kveldens Faktor møter vi Marianne Pukstad og Wanya Lundgren, to modige kvinner som tør å fortelle sine personlige historier. Det er vanskelig å stå fram som ulykkelig når alle forventer det motsatte.

Marianne gikk gjennom en alvorlig krise da hun fikk sitt andre barn, mens Wanya har hatt en tung tid etter at den åtte uker gamle datteren Leonora ble født.

Tabu
Da Faktor-redaksjonen begynte å gjøre research til denne dokumentaren, henvendte de seg til kvinner gjennom en nettside for mødre og barn. Responsen var stor, og mange ville dele sin historie. Likevel var de aller færreste villige til å stå frem med navn og ansikt på tv for å snakke om sine egne opplevelser. Tabuet ble for stort.

Følte seg syk
Marianne Pukstad og mannen Arne hadde i mange år ønsket seg et barn til. Etter mange forsøk og prøverørsbehandling ble Marianne endelig gravid. Hun hadde store forventninger til å bli mamma igjen, og så fram til å kose seg med den nye babyen og rolige dager hjemme. Men da datteren Mia ble født, ble livet snudd på hodet for Marianne.

– Jeg hadde aldri opplevd noe lignende i hele mitt liv, og jeg følte meg rett og slett veldig, veldig syk, forteller Marianne. – Jeg trodde aldri at jeg skulle klare å komme meg gjennom sånn som jeg hadde det, at jeg skulle bli bra igjen.

Klarer ikke finne roen
Wanya Lundgren opplevde en svært traumatisk fødsel da hun fødte sitt første barn for tre år siden. Da hun ble gravid med barn nummer to etter prøverørsbehandling, begynte hun å bekymre seg mye for den forestående fødselen. Da fødselen var i gang, fikk hun panikk for at denne forløsningen skulle bli like dramatisk som den forrige, og fikk hastekeisersnitt.

Alt sto tilsynelatende bra til med både mor og barn, men tiden etter fødselen har vært svært tung for Wanya. Vi møter henne og datteren Leonora på åtte uker. – Man får kjempedårlig samvittighet, her går jeg hjemme med en nydelig liten unge som sover om natten, og alt er perfekt, forteller hun. – Og så klarer jeg bare ikke å roe meg ned. Jeg klarer ikke å finne roen. Jeg er så innmari nedstemt, barseltårene har liksom festet seg.

Viktig med åpenhet
Psykologspesialist Lisbeth F. Brudal har i over 25 år jobbet med kvinner og menn som opplever barseltiden som vanskelig. Fødselsdepresjon er et begrep som blir mye brukt, men Brudal mener at det ikke er noe godt ord. Hun vil heller kalle det en fødselsuro eller tilpasningsforstyrrelse. – Det å få barn er en av de største livsfaseendringene en kan gå gjennom i løpet av livet. Barseltiden er en ekstra sårbar tid og det er ikke så rart at enkelte sliter etter en fødsel, sier hun. – Det er svært viktig med åpenhet rundt dette.

Om "Faktor"
"Faktor" er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker "Faktor" å gi tilstedeværelse og sette enkeltmennesket inn i en større sammenheng.

Egenprodusert dokumentar
Programskapere: Cecilie Rego og Gry Kårstad
Redaktør: Terje Dale
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252LENKER
  • Hjemmesider