Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 30. mars 2004 kl 22.30 Tre reportere søker en forfatter: Fay Weldon

Skriver for kvinner

I kveld møter vi forfatter Fay Weldon. (Foto: Gyldendal forlag)
I kveld møter vi forfatter Fay Weldon. (Foto: Gyldendal forlag)
Maktforholdet mellom kvinner og menn har forandret seg, mener forfatter og feministikon Fay Weldon. Vi møter henne i bokhandelen Foyles i London, hjemstedet Dorset i Sør-England og sammen med teatergruppen Shared Experience.

I løpet av sin over tjue år lange karriere, har Fay Weldon skrevet tretti romaner, i tillegg til ulike skuespill og tv-drama om forholdet mellom menn og kvinner.

Ingen feminist
Kvinner elsker Fay Weldon for tre ting. Hun er slagferdig, har et billedlig språk og en konsekvent kvinnevinkel i romanene sine. Men kvinnekampens litterære fyrlykt lar seg ikke uten videre plassere i kategorien feminist. – Jeg er bare en forfatter. Men jeg beskriver verden rundt meg, og det som interesserer meg er kvinners situasjon, sier Weldon til reporter Marit Christina Lie i den legendariske bokhandelen Foyles i London.

Blåser i kritikken
Noen kvinner hater derimot Weldon av minst tre grunner: Hun er kvinnepolitisk ukorrekt, tar menn i forsvar og lar seg kjøpe av kommersielle markedskrefter. Kritikken preller av på Weldon. – Jeg blir alltid kritisert, det blir man uansett hva man gjør, sier hun.

Identitet og oppvekst
Fra Foyles går turen til hjembyen Dorset, der reporter Hanne Skrikerud møter forfatteren. Her bor Weldon med sin yngste sønn og tredje ektemann. Navnebyttene har vært mange for forfatteren som nå egentlig heter Fay Fox, og hun innrømmer at identitet har vært et problem. Oppveksten i New Zealand har vært med på å gjøre henne rotløs, samtidig som hun er glad for at livet har tatt henne dit hun er nå.

Dramatiserer klassikere
Reporter Arild Jonsjord møter Weldon i et øvingslokale i Soho i London. Her holder Shared Experience, et slags riksteater, hus før de legger ut på de britiske landeveiene. Her er Weldon i ferd med å lage skuespill av Flauberts "Madame Bovary". Hun tiltrekkes av muligheten til å gå inn i en annen forfatters hode når hun jobber med teksten, samtidig som skuespillerne og dramatikernes tilføyelser gjør arbeidet enda mer dynamisk.

Seks nye forfatterportrett
Seks tirsdager møter vi internasjonale forfattere som alle blir lest av nordmenn. Filosofien bak programmet er enkel: Tre reportere gir tre ulike intervjuer som blir satt sammen til ett portrett – og vi får et mer komplekst bilde av forfatteren.

Først ut i serien var forfatter Isabel Allende. Reporterne Marit Christina Lie, Arild Jonsjord og Hanne Skrikerud tar oss også med til Håkan Nesser, Fay Weldon, Jeffrey Eugenides, John Irving og Kirsten Thorup.

Egenprodusert kulturprogram
Programledere: Marit Christina Lie, Arild Jonsjord, Hanne Skrikerud
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252