Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 17. november 2005 kl 19.55 Store norske: Thor Heyerdahl

Helten Thor Heyerdahl (1914-2002)

Øystein Kock Johansen er tilbake på Påskeøya der Thor Heyerdahl har satt varige spor. (Foto: Dag Indrebø, NRK)
Øystein Kock Johansen er tilbake på Påskeøya der Thor Heyerdahl har satt varige spor. (Foto: Dag Indrebø, NRK)
Heyerdahl er trolig en av de internasjonalt mest kjente nordmenn gjennom alle tider. Gjennom en 60 år lang karriere gjorde han seg bemerket som etnograf, arkeolog og miljøforkjemper. Hans mange ekspedisjoner på verdenshavene og til gamle kulturområder vakte stor oppmerksomhet, selv om det også er strid om hans kulturhistoriske teorier.

Thor Heyerdahl var født i Larvik i 1914 og dro på sin første ekspedisjon som 22-åring. Hans siste flåteferd av totalt fire var i 1977.

Gjennom et langt liv som eventyrer ble Heyerdahl særlig berømt for sine ekspedisjoner og originale teorier om fortidens kulturkontakt og kulturspredning. Særlig kjent er teorien om at polynesierne opprinnelig stammet fra Amerika, ikke fra Asia, som er den vanlige oppfatningen.

Øystein Kock Johansen er forkjemper for Thor Heyerdahl
I programmet om Heyerdahl er det hans mangeårige venn og reisekamerat, Øystein Kock Johansen, som er forkjemper. Arkeologen og eventyreren Kock Johansen var Tor Heyerdahls høyre hånd, og han reiste verden rundt i over to tiår sammen med Heyerdahl på hans mange ekspedisjoner.

Kock Johansen beskriver Heyerdahl som nysgjerrig, med stor sans for humor og tross reisetrangen, norsk av hele sitt hjerte. Nå vil han gjøre sitt for at mannen som akademikerne elsket å hate, blir århundrets nordmann. - Thor Heyerdahl ble et symbol på den "lille" og ensomme manns kamp mot autoritetene. Han vant folket, men aldri akademia, sier Kock Johansen.

I 1955 kom Heyerdahl til Påskeøya for første gang, der han ville løse den lille øyas uløste gåter. I kveld er Kock Johansen tilbake på Påskeøya for å gi seerne et inntrykk av hvem den eventyrlystne nordmannen egentlig var.

Om serien:
10 norske storheter konkurrerer om å bli århundrets nordmann. Felles for dem alle er at de har levd mellom 1905 og 2005.

Hver kandidat har sin egen "forkjemper" som taler deres sak, men det er opp til seerne å stemme frem en vinner. Vinneren blir kåret på direkten 17. desember.

Forkjemperen fungerer som en slags programleder, men vedkommende tar samtidig stilling til og argumenterer for sin kandidat. I programmene lærer vi på kjenne de ti kandidatene på en ny måte, sett gjennom forkjemperens øyne.

Linda Eide er fast stuntreporter og gir samtidig et nyansert bilde av kandidatene. I hvert program har hun to innslag der hun belyser ulike sider ved de nominertes personlighet – på en litt annerledes måte.

For å stemme på de ulike kandidatene til Store norske har du tre valg:
telefon: 82947010 (pris 2,27)
SMS: sn til 1905 pris: 2, 27 pr. melding
Internett: www.nrk.no/storenorske

Egenprodusert dokumentarserie (2005)
Prosjektleder: Rune Møklebust: 97585849
Pressekontakt: Marianne Vinje, tlf. 23 04 99 18/988 588 80,


LENKER
  • www.nrk.no/storenorske 
  • Ler mer: www.nrk.no/storenorske/