Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 1. februar 2003 kl 22.20 Fakta på lørdag: Alene hjemme

Gutter er gutter

De ti guttene kjente ikke hverandre fra før, men skulle tilbringe fem dager sammen i dette huset (Foto Channel 4)
De ti guttene kjente ikke hverandre fra før, men skulle tilbringe fem dager sammen i dette huset (Foto Channel 4)
Alle foreldre ville grøsse ved tanken på å la ti gutter på 11 og 12 år være alene i et hus i fem dager. Men for de ti guttene som frivillig meldte seg til dette eksperimentet, var det en drøm som ble virkelighet. En mandag for to år siden ankom de et hus i Bushey, Hertfordshire i England, et hus med dataspill, leker og mat som skulle vare til lørdag.

Guttene var valgt ut fra lokale skoler, og kjente ikke hverandre fra før. De kunne forlate huset når som helst i løpet av de fem dagene, og hvis de trengte hjelp, kunne de ringe foreldrene eller en barnepsykolog. Kamerafolkene skulle bare snakke med dem hvis det oppsto en nødsituasjon.

Smaken av frihet
Den første smaken av frihet gjorde guttene helt ville. I løpet av den første timen løp de rundt og laget så mye rot og bråk som de kunne. De kastet maling på veggene, tråkket popcorn ned i teppet, og etter én dag så huset ut som en søppelhaug. – Det var som om de ville teste ut hvor langt de kunne gå før en eller annen foreldreautoritet stoppet dem, sier dokumentarens produsent Mark Harrison, som kom på ideen. Når dette ikke skjedde, ble de frustrert. Det viste seg at til tross for deres tilsynelatende utrolige selvtillit, trengte de fortsatt grenser.

Programmet er ikke en barneutgave av ”Big Brother”. Kameraene holdt seg i bakgrunnen, og det var ingen som ble stemt ut. Guttene levde på cola, chips og kornblandinger, de vasket seg sjelden og ødela alt de kom over. – Det var overhodet ingen tilløp til kreativ lek i det hele tatt. Det virket som de aldri hadde lært det, sier produsenten, som selv har to barn i samme alder som guttene.

Mot slutten av uken var både lekene og vennskapet mellom guttene ødelagt. De ti guttene hadde delt seg i to motsetningsfylte leirer. – Det virket som det var en krig på gang, sier Harrison. - Men den siste dagen oppsto heldigvis uten store skader. Det eneste som var ødelagt, var husets inventar. De voksne så på dette som en stor begivenhet i guttenes liv, men guttene selv så på det som en slags fest.

Britisk dokumentar fra Channel 4, 2002
Originaltittel ”Cutting Edge: Boys Alone”
Regi Mark Harrison
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83