Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 23. mars 2001 kl 20.55 Niern: Neonbibelen

Niern: Neonbibelen (t)


NRK2 fredag 23. mars kl 20.55
Niern: Neonbibelen

Togtur til barndomslandet

Et tog farer gjennom det mørklagte landskapet. I en av vognene sitter en trist 16 år gammel gutt og ser lengselsfullt ut i natten. Han ser bilder fra sin egen oppvekst, fragmenter fra fortiden. I en ellers traurig barndom er minnene om hans fargerike tante det store lyspunktet. Dette er opptakten til Terence Davies\' sorgmuntre oppvekstfilm fra USA på 1940-tallet.

Filmens hovedperson David (Jacob Tierney) vokste opp på et lite sted langs bibelbeltet i de amerikanske sørstatene sammen med en voldelig far (Denis Leary) og en psykotisk mor (Diana Scarwid). Faren var en fattig arbeider som forsvant under andre verdenskrig etter å ha meldt seg til krigstjeneste, og gutten ble overlatt ansvaret for sin stadig mer mentalt ustabile mor. Davids liv ble først meningsfylt når hans tante Mae (Gena Rowlands), en utadvendt og fargerik tidligere nattklubbsangerinne, flytter inn hos dem.

Filmen maner frem de traumatiske minnene samtidig som den tegner et dyptfølt portrett av den unge gutten.

Reisen tilbake
Terence Davis har høstet mye ros for sine nostalgiske og visuelt vakre filmer som har speilet en forgangen tid i England. \"Neonbibelen\" fortsetter både tematisk og stilistisk i samme spor som hans tidligere selvbiografisk fargede filmer \"The Long Day Closes\" (1988) og \"Distant Voices, Still Lives\" (1993). I alle tre filmene handler det om en gutts oppvekst sterkt dominert av kvinner. Denne gangen har Terence Davis lagt handlingen til Amerika, nærmere bestemt Georgia. Filmen er basert på en roman av John Kennedy Toole.

\"Neonbibelen\" hadde norsk kinopremiere i 1997. \"En ytterst vakker beskrivelse av en ung gutts elendighet i en landsens fattigslighet i USA på 30- og 40-tallet.\" (VG) \"En intim, fortryllende og samtidig svart film.\" (Aftenposten)

NRK2 fredag kl 20.55

Britisk- amerikansk spillefilm fra 1995
Originaltittel: The Neon Bible
Basert på en roman av John Kennedy Toole
Regi: Terence Davies
I rollene: Gena Rowlands, Diana Scarwid, Denis Leary og Jacob Tierney
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41 (anne.marie.astad@nrk.no)

Bilder
1. David (Jacob Tierney) sammen med tante Mae (Gena Rowlands) og moren (Diana Scarwid)

2. Tante Mae (Gena Rowlands), en fargerik tidligere nattklubbsangerinne, forandrer Davids liv, åpner øynene hans og gir han tilbake troen på fremtiden.