Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 26. mai 2003 kl 21.30 Dok1: Veien til krig

På krigsstien mot Irak

Hva skjedde i dagene før krigen mot Irak brøt ut? BBC-dokumentaren "Veien til krig" viser hvordan de sentrale aktørene på den diplomatiske arenaen handlet. Spesielt følger den USA på krigsstien mot Irak.

"Veien til krig" åpner med årsmarkeringen for 11. september og president Bush som utfordrer Irak og De forente nasjoner. Dokumentaren viser den intense tautrekkingen som foregikk i FN, kommer inn på overenskomstene som ble gjort med Russland og Kina, og åpenbarer de nye spenningene som oppsto i forholdet mellom USA og landets allierte i Europa og Midtøsten.

Maktens tannhjul
"Et program som viser oss maktens tannhjul i bevegelse, et program som vil stå som et vitnesbyrd når historien om det 21. århundret skal skrives", kommenterte Daily Telegraphs anmelder etter utsendelsen i England.

En del av intervjuene ble laget spesielt for dokumentarprogrammet, og flere av dem forårsaket kjempeoverskrifter i amerikanske og britiske aviser.

Teamet bak "Veien til krig" pendlet mellom Washington, New York, London, Moskva, Europa og Midtøsten og hadde samtaler med blant andre Pakistans president Musharraf, kong Abdullah av Jordan, Tony Blair, Kofi Annan og Shimon Peres.

Britisk dokumentar
Originaltittel: To the Brink
Produksjon: BBC Worldwide
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64 Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57