Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 20. april 2000 kl 13.00 Filmmatiné: Veskenapperen

Filmmatiné: Veskenapperen (t)


NRK1 Skjærtorsdag 20. april kl 13.00
Filmmatiné: Veskenapperen

Prisbelønt om mobbing og ungdomsvold

Den nederlandske filmen \"Veskenapperen\" fra 1995 har vunnet en lang rekke priser, blant annet barnejuryens pris Glassbjørnen under filmfestivalen i Berlin. Juryen la vekt på at filmen var spennende og at den inneholdt mange morsomme scener tross sitt alvorlige tema, nemlig mobbing og ungdomsvold.

Hovedpersonen Alex er en nokså alminnelig 12 år gammel gutt som går på skolen, spiller klarinett og samler på fugleskjeletter. Han er svært knyttet til bestemoren sin, som han ofte besøker etter skolen.

En dag han kommer dit, møter han to gutter som kommer styrtende ut av huset. Det viser seg at de har bundet og ranet bestemoren. Alex kjenner igjen den ene av guttene, men bestemoren får ham til å love at han ikke skal fortelle noen om det som har skjedd. Hun er nemlig livredd for at Alex\' mor skal sende henne på gamlehjem.

Likevel lar ikke ranerne Alex være i fred. De oppsøker ham og truer ham til å nappe vesker fra gamle damer for dem. Det vil ikke Alex, men lojaliteten til bestemoren hindrer ham i å be noen om hjelp. Og guttene fortsetter å gjøre livet vanskelig for ham...

\"Veskenapperen\" er en film om hva som kan skje når et barn helt alene stilles overfor vanskelige etiske valg. Den viser også hvordan vold, mobbing og maktmisbruk akselererer når ingen griper inn.

NRK1 skjærtorsdag kl 13.00

Bilder
Olivier Tuinier spiller hovedrollen som Alex i den prisbelønte nederlandske filmen \"Veskenapperen\".

To unge ranere (Aus Greidanus og Micha Hulshof) truer Alex (Olivier Tuinier) til å bli veskenapper.

Nederlandsk spillefilm fra 1995
Originaltittel: De Tasjedief
Regi og manus: Maria Peters
I rollene bl.a. Olivier Tuinier, Aus Greidanus, Micha Hulshof og Ingeborg Uyt Den Boogaard
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Helene Amlie, 23 04 77 51