Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 28. oktober 2002 kl 22.30 Safari - i kunst og omegn

Moderne oppvask i kunsten

Arild Jonsjord ser nærmere på en moderne oppvask og samhandlingen mellom øl og kunst i kveldens
Arild Jonsjord ser nærmere på en moderne oppvask og samhandlingen mellom øl og kunst i kveldens "Safari". (NRK-foto: Ole Kaland)
Spektakulær og humoristisk kunstnerduo som gjør oppvask til kunst, antikk tekst i vår tid, et ølfond med makt, trøblete høyhus - og hvordan male en hund som løper? Alt dette får du vite mer om i kveldens ”Safari”.

Den norsk-danske kunstnerduoen Dragset og Elmgreen har kommet høyt opp på den internasjonale kunsthimmelen med sine spektakulære og humoristiske installasjoner. Til tross for dette er det svært få i Norge som kjenner til kunsten deres. ”Safari” og reporter Arild Jonsjord ble med duoen på kunstmesse i Berlin hvor kunstsamlerne lurer på hva de skal gjøre med installasjonen deres; det er seks unge menn som vasker opp.

Antikk og erotisk
I ny oversatt språkdrakt møter vi Ovids tekster fra antikken. Forførerisk og med heftig høytlesende puls gjør Thea Selliaas Thorsen oss kjent med forfatteren. I hennes gjendiktning til norsk oppleves Ovid som noe som tilhører vår tid, både i innhold og form. Reporter er Ninja Benneche.

Øl blir kunst
Jo mer øl danskene drikker, desto mer penger til kunst. I løpet av hundre år har Ny Carlsberg Fondet kjøpt kunst for tre milliarder kroner, men ikke alle er like begeistret for ølfondets makt i dansk kunstliv. ”Safari” og reporter Arild Jonsjord møter giganten i København.

Høyt eller lavt?
I Oslo kan mange politikere ikke se seg mett på høyhus, og de ønsker seg flere. Saken har vært til høring, og vakt sterke reaksjoner hos både fagfolk og ”mannen i gata”. – SAS-hotellet bør være enda høyere, hevder ordfører per Ditlev-Simonsen, mens arkitekt Niels Torp skulle ønske hotellet aldri hadde blitt bygd. Reporter er Sven Erik Helgesen.

En løpende hund
Svein Johansen er en sentral maler i norsk kunstliv, og han har i disse dager utstilling hos Christian Dam i København. Maleren bor og jobber på Ekely i Oslo. Når ”Safari” og reporter Pål Bang-Hansen er på kunstnervisitt, prøver Svein Johansen å male en hund som løper. Om han lykkes får du se i kveldens sending.

Om Safari
Safari fortsetter som eneste kulturprogram i sitt slag på NRK1. De selvstendige reporterne skal lose seerne trygt gjennom kulturjungelen, enten det er i vårt eget land, eller i mer eksotiske farvann. Fortsatt satses det globalt, med videoreportere med hele verden som sitt virkefelt. Slik blir Safari en spennende og fargerik reise i litteratur, bildekunst, musikk, teater, dans og design.

I høst tar også Safari-journalist Charlotte Thiis-Evensen seerne med på en helt ny serie portretter – kalt ”Dominans”. Syv ulike samtidskunstnere kommenterer ”kulturjournalisten”, hver på sin helt spesielle måte. Resultatet vil bli utstilt på Fotogalleriet i Oslo i desember. Og hvor finner vi Charlotte Thiis-Evensen? Midt i kunstverket!

Egenprodusert kulturmagasin
Prosjektleder: Pål Sommer-Erichson
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf: 23 04 86 96