Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 28. april 2002 kl 20.10 Lonely Planet: Hawaii

Hawaii du skjønne

Den reisende reporteren Megan McCormick tar oss med til mange nordboeres fjerne drøm Hawaii, nærmere bestemt øya Kauai. Turiststrømmen til disse paradisiske øyer har dessverre fått gigantisk omfang de siste tiårene, men akkurat Kauai er fremdeles relativt jomfruelig som reisemål.

Naturligvis introduseres vi for den typiske hawaiiske folklore, med all sin frodige blomsterprakt og med den genuine musikken som ligner forbløffende lite på hva vi til daglig kaller Hawaii-musikk.

Reporter McCormick deltar også i innhøstingen av den viktigste grønnsaken på øya, den såkalte terroen. Senere blir det anledning til en kanotur inn i et område med regnskog før hun deltar i en lokal høstfest til ære for terro.

Mellom de forskjellige øyene er det greie flyforbindelser, og vår reisende venninne synes hun må ta turen over til Oahu, det tettest befolkede sted i øygruppen. Her er det surfing dagen lang, og selvsagt må Megan forsøke seg som rytter på bølgetoppene.

Selv om Hawaii har vært en amerikansk stat siden 1959, er gatebildene ofte dominert av asiater, særlig japanere. Faktisk omfatter den japanske befolkningsgruppen hele 25 prosent av det totale antall innbyggere på Hawaii.

Kanskje litt pussig er det da at amerikanerne 7. desember hvert år arrangerer en minnehøytid for å markere japanernes overfall på Pearl Harbour, USAs marinebase på Hawaii. 2500 personer ble drept under dette angrepet som altså fikk amerikanerne til å gå fullt og helt inn i verdenskrigen.

Om serien
Lonely Planet er et velkjent begrep for de reisevante. Reisebøkene fra all verdens land selger i milliontall til ryggsekkturister som ønsker seg tips om enkle og billige måter å ta seg fram i verden på. Også de prisbelønte tv-programmene gir nyttige tips og råd, og reisemålene blir samtidig presentert på en særegen og morsom måte av de unge reporterne. I dag er fjernsynsprogrammene like kjent som bøkene, og har anslagsvis 30 millioner seere. I Lonely Planet er koffert bannlyst. Det samme er tradisjonelle turistattraksjoner, overfylte strender, luksushoteller og guidede turer. Lonely Planets reportere tar oss med til stedene vi må utforske selv.

Britisk reiseserie
Originaltittel: Lonely Planet
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53