Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 15. juli 2005 kl 20.00 Livets reise: Å leve sammen

Sex og parasitter

Pasjonsblomsten har en intrikat måte å ruste seg mot angrep fra fiender. (foto: BBC Worldwide)
Pasjonsblomsten har en intrikat måte å ruste seg mot angrep fra fiender. (foto: BBC Worldwide)
Rovdyr er et viktig redskap for evolusjonen – de fjerner de svakeste leddene og sikrer at de sterkeste fra hver generasjon overlever og formerer seg. Men ofrene kjemper også tilbake, og dermed blir det en slags opprustningskamp mellom rovdyr og bytte.

Et eksempel på et slikt våpenkappløp finner man i blomsterriket. "Livets reise" følger en spesiell blomsts opprustning for å motstå sine fiender.

Kaniner skulle ikke stå i umiddelbar fare for utrydning, de har ikke så veldig mange fiender. Men de er svært utsatte for forskjellige parasitter og et virus ved navn myxomatose tar livet av over 60 prosent av alle nyfødte kaniner.

Virusets eneste mål er å formere seg. Det invaderer vertsceller og forvandler dem til reneste virusfabrikkene. I kveldens dokumentar får vi være vitne til avansert krigføring på cellenivå.

Om serien
Det finnes mer enn 10 millioner plante- og dyrearter på jordkloden. Alle er ulike svar på det samme spørsmålet: Hvordan holde seg i live? Denne bredt anlagte serien forklarer hvordan millioner av år med evolusjon har resultert i et enormt mangfold av arter, hver med sine styrker og svakheter.

Ved hjelp av imponerende grafikk og flotte bilder gjenskapes utviklingen fra de minste og mest primitive skapningene til klodens mest avanserte, nemlig mennesket. Det er en lang reise til sjøs, på landjorda og i luften – en fascinerende historie om kanskje det største underet av alle; livet selv.


Innkjøpt engelsk naturprogram (2005)
Originaltittel: Journey of Life
Programleder: Steve Leonard
Produsert av BBC Worldwide
Presseansvarlig: Håkon M. Sverdrup 23 04 98 32/92 01 55 79