Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 21. november 2004 kl 20.10 Fotball forbudt!

Tibet og fotball

Landslag uten land – Dalai Lama med plakaten til den danske dokumentaren om Tibets forbudte fotballandslag. Danske Michael Nybrandt er internasjonal koordinator for Tibets fotballforbund. (Foto: Balls Productions A/S)
Landslag uten land – Dalai Lama med plakaten til den danske dokumentaren om Tibets forbudte fotballandslag. Danske Michael Nybrandt er internasjonal koordinator for Tibets fotballforbund. (Foto: Balls Productions A/S)
Kan en ikke-voldelig buddhist bli en god fotballspiller? Og hvorfor forbyr Kina det tibetanske fotballandslaget? I en dansk dokumentar følger vi Tibets landslag i fotball og får svar på en rekke spørsmål.

Helt siden Tibet ble annektert av Kina i 1950, har det vært så som så med selvstyret, selv om landet formelt er en autonom del av Kina. Interessant blir det derfor når vi i den danske dokumentaren følger med på fotballandskamp mellom Tibet og Grønland.

For Tibets fotballandslag viser seg å være et lag uten land. Dokumentaren er til dels humoristisk, med spisse vinklinger på kultursammenstøtet Kina – Tibet, med kritisk blikk på FIFA og med mange drømmer som går i oppfyllelse.

Vi følger det kronglete arbeidet med å danne et tibetansk fotballandslag. Både FIFA og Kina forsøkte å stoppe den historiske fotballkampen i Vanløse utenfor København som fant sted lørdag 30. juni 2001. Kampen var den første på internasjonalt plan i Tibets historie.

Delta, ikke vinne
Den forbudte fotballandskampen hadde mange motstandere i politikkens verden. Likevel fant den sted, og dokumentaren viser hvor sunt det er å skille politikk og idrett.

For en gangs skyld var man tilbake til det gamle ideal om at det viktigste er å delta, ikke å vinne. Til dags dato er det ingen som bryr seg om hvem som vant, bare at begge lagene spilte god fotball.

Små nasjoner, stor seier
Kina slo på stortromma og truet bl.a. med å stoppe all import av reker fra Grønland.

På tross av protestene fra den kinesiske ambassade i København og fra FIFA som ikke ville vite av kampen, ble den kjent over hele verden – og sendt på CNN. I Tibet satt folk klistret til radioapparatene og hørte på Radio Free Tibet.

Verken Grønlands eller Tibets landslag hadde tillatelse til å markere seg med sine respektive nasjonale flagg, men sjelden så man mer flagging under en fotballkamp. Arrangørene delte nemlig ut tusenvis av papirflagg til publikum på de fullsatte tribunene.

Stemningen kan bare beskrives som enorm. Da Tibet åpnet en ny æra som fotballnasjon med å score det første målet, formelig eksploderte stadion.


Dansk dokumentar (2003)
Originaltittel: Det forbudte landshold/Forbidden Team
Produsert av: Balls Productions A/S i samarbeid med TV2/DANMARK, NRK, SBS
og med støtte fra Danidas oplysningsbevilling, Nordisk Film- & TV fond, Politiken-Fonden, Dansk Journalist Forbund, Danish Centre for Culture and Development
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23 04 93 64
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57LENKER
  • Les mer