Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 15. juni 2006 kl 21.25 Niern: Schindlers liste

Reddet fra holocaust

Steven Spielberg (t.v.) instruerer Liam Neeson i filmens tittelrolle under innspillingen av
Steven Spielberg (t.v.) instruerer Liam Neeson i filmens tittelrolle under innspillingen av "Schindlers liste". (Foto: Universal Pictures)
Oskar Schindler var en tilsynelatende samvittighetsløs forretningsmann i Polen under andre verdenskrig. Likevel reddet han over 1100 jøder fra den sikre død.

Gambler på sin hals, en født selger, uinteressert i politikk og medlem av nazipartiet. Oskar Schindler er den historiske person som ligger til grunn for den amerikanske regissøren Steven Spielbergs film "Schindlers liste". Schindlers liv og personlighet – og ikke minst motsigelsene man finner i Schindler som type – er et funn for enhver filmskaper.

Troen på menneskene
Selv om filmen er en historie om fornedrelse og folkemord, er den i enda større grad historien om et enkelt menneskes tro på menneskene, og en historie om overlevelse.

Ut av jerngrepet
Som så mange andre industriherrer hadde også Oskar Schindler jødiske slavearbeidere i sin bedrift i Polen. Men til forskjell fra de fleste i Schindlers situasjon, enset han hva som virkelig var i ferd med å skje. Mens holocaust tok jerngrep på Europa, risikerte Schindler alt for å holde er stort antall jøder trygt forvart innenfor veggene i sin fabrikk.

Amerikansk drama (1993)
Originaltittel: Schindler’s list
Med: Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes, Caroline Goodall og Jonathan Sagalle Regi: Steven Spielberg Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, mail: info@nrk.no