Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 20. august 1999 kl 22.40 Toscas kyss

Toscas kyss (t)


NRK2 fredag 20. august kl 22.40
Toscas kyss

Fortidens pensjonerte operahelter

Takket være komponisten Giuseppe Verdi kan fortidens store operastjerner nyte sitt otium i Casa di ripose i Milano. I denne dokumentaren om hvilehjemmet for operahusenes pensjonister, møter vi de store operastjernene, dirigentene og komponistene, som hadde sin storhetstid i 1920- og 30- årene.

Casa Verdi var hvilehjemmet Giuseppe Verdi brukte ti år på å planlegge. Huset ble innviet i 1902, året før Verdi døde. Komponisten ba om at pensjonisthjemmet ikke skulle åpne før etter hans død, slik at han skulle slippe alle takketalene fra Operaens takknemlige. Derimot ønsket komponisten å bli begravet i hvilehjemmets krypt sammen med sin andre hustru.
Verdi ønsket på denne måten å hedre de mange musikalske storheter som han mente var mindre heldig stilt enn ham selv etter et liv på de skrå bredder.

Tusen fallerte stjerner
Siden åpningen like over århundreskiftet har hvilehjemmet huset et tusentalls komponister, dirigenter, musikere, operasangere og korister.
I kveldens dokumentar, \"Toscas kyss\", spilt inn i 1984 møter seerne stjerner som Sara Scuderi, Della Benning, Irma Colasanti, og Giulia Scaramelli blant mange andre.

Klar for nye triumfer
Sangerne og musikerne, alle i 80- og 90- årene da filmen ble laget, tenker tilbake på sine liv mot en scenedekor. Ingen av dem kan forholde seg til virkeligheten, og flere av dem har kofferten ferdigpakket i fall de skal avgårde for å gi tilkjenne nye operatriumfer.

Blant dem Sara Scuderi, en av de største tolkerne av Puccinis Tosca, som trosser legens forbud om å synge og gjenskaper Tosca 50 år senere i Casa Verdi - akkurat slik hun gjorde i sin storhetstid.

Den sangen gjorde alle pensjonistene unge, glemt var alle alderens trivielle plager. I det daglige er de opptatt av seg selv og egne fordums bragder. Fallerte stjerner entrer lunchen som de entret operascenene i mellomkrigstiden. Når de en sjelden gang ser opera skjer det med en kjenners kritiske blikk, selv om enkelte vegrer seg fordi det er sårt å bli minnet om egne bravader.

Usikker fremtid
I 1962 gikk rettighetene til Verdis verk ut, og institusjonen var selvfinansiert frem til 1978. Da ble det etablert en forening som siden har finansiert driften av det fornemme hjemmet med private donasjoner. I dag er Luciano Pavarotti blant de verdensstjerner som årlig donerer inntektene fra et par konserter til hjemmet. Men fremtiden for Casa Verdi er fortsatt uviss.

NRK2 fredag kl 22.40
Tidligere sendt 27.9.98

Bilder (Scanpix/Internett)
1. Sara Scuderi, legendarisk tolker av Tosca i 1930-årene, gjenopplever sin fordums storhetstid i Toscas kyss.

2. Giuseppe Manacchini, 1930-årenes store Rigoletti-tolker, hvilte også ut i Casa Verdi.

Originaltittel: Il bacio di Tosca
Regi: Daniel Schmid
Produksjon: T&C Film AG/RTSI/SSR