Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 28. november 2007 kl 22.30 Migrapolis: De sorte får

Når det ytre betyr alt…

Tormod E. Eitrheim fra Sunnmøre blir ofte tatt for å være utlending (Foto: Arne Raanaas, NRK)
Tormod E. Eitrheim fra Sunnmøre blir ofte tatt for å være utlending (Foto: Arne Raanaas, NRK)
Du skal ikke skue hunden på hårene, heter et gammelt ordtak. Likevel skjer det altfor ofte at folk behandles ulikt på grunnlag av hvordan de ser ut. Fordommer kommer til overflaten når noen ser seg blind på det ytre. Heilnorske Tormod blir kalt "Bin Laden", homofile Alexander møter rasisme i sitt eget miljø og 12 år gamle Isak er adoptert fra Etiopia og går konstant med lue.

Han blir kalt "Bin Laden" av kolleger, drosjesjåfør Tormod E. Eitrheim i Bærum. Med sitt viltre hår og bustete skjegg blir han stadig tatt for å være utlending. Han har ofte fått høre at han er flink i norsk, eller at han vel ikke er vant til kulda. Mange kunder spør hvor han egentlig kommer fra, til tross for at han forteller om sin rotnorske bakgrunn fra Sunnmøre.

Tormod tror at utseendet og jobben som drosjesjåfør har gitt ham en erfaring som mange andre nordmenn ikke har fått. – Jeg har fått større innsikt i hvordan utlendinger har det her i Norge, og det har gitt meg sterkere antirasistiske holdninger, sier han.

Diskriminering avler diskriminering
Også miljøer som selv er blitt utsatt for fordommer, har fordommer mot andre. Heller ikke det homofile miljøet i Norge er fri for rasisme. Alexander Norheim forteller at han som homofil fra Latin-Amerika har støtt på mange negative holdninger i visse miljøer.

- Noen norske homofile tror at vi som kommer fra andre deler av verden, blant annet er mindre seriøse eller lettere å få til sengs, sier han. Eirik Roen, nestleder i den homofile bevegelsen "Skeiv verden", bekrefter at homofile i minoritetsmiljøer ofte blir tredobbelt diskriminert, først som homofil, så som minoritet og ikke minst i forhold til religion.

Svart i hvit familie
Snart 12 år gamle Isak er adoptert fra Etiopia, og den eneste hvite i sin familie. Han går konstant med lue, ikke bare fordi det er trendy og ser hipt ut, men fordi han ble irritert og lei av at andre alltid skulle ta på håret hans.

Foreldrene Jorunn Sannes og Kjetil Thorsen i Oslo er klar over at utseendet hans kan by på denne typen utfordringer. – Vi må gjøre Isak trygg på seg selv, sier både far og mor. Far Kjetil innrømmer likevel at episoder som den Kohinoor og hennes mann ble utsatt for i sommer, gjør ham urolig. Mamma Jorunn på sin side blir sint når hun tenker på at hvis ingenting forandrer seg i framtiden, kommer Isak sannsynligvis til å bli stoppet i tollen oftere enn sin hvite bror Alexander.

- Rasismen ligger der som en stor, stygg ulv og lurer. Vi vil gjerne beskytte Isak mot den, og vi vet at den er der selv om vi ikke har opplevd det selv ennå, sier hun.

Egenprodusert flerkulturelt magasin fra NRK Østlandssendingen
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen, tlf: 95 22 51 63
Kontaktperson:Inger Larsentlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no