Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 21. februar 2013 kl 19.45 Schrödingers katt


Studier har vist at rytmer utløser spesielle elektriske svingninger for hørsel og bevegelse i hjernen. Mennesket er den eneste arten som kan følge presise rytmemønstre slik at grupper av mennesker kan synge, tromme og danse. Men forskerne mener nå at musikk og bevegelse har en felles opprinnelse i hjernen.

Vi tester om vi kan øke idrettsprestasjoner, og om det er mulig å framkalle frykt med målrettet bruk av musikk.

Nytt superutstyr fra Forsvaret revolusjonerer marinarkeologien. Arkeologer fra NTNU og forskere fra Forsvarets forskningsinstitutt har sammen vært på tokt i Trondheimsfjorden. Med FFIs selvgående undervannsfartøy, Hugin, får arkeologene svært detaljerte bilder av store områder på havbunnen. Med de nye skattekartene kan de avsløre århundregamle hemmeligheter som gjemmer seg på havets bunn.

Aloe-planten er en viktigst medisinplante i Øst-Afrika og en ettertraktet råvare for verdens kosmetikk- og medisinindustri. Botanikeren Charlotte Sletten Bjorå frykter at store internasjonale selskaper skal ta patent på kunnskap som lokalbefolkningen har samlet gjennom århundrer, derfor reiser hun rundt og samler planter og historier om hvordan de blir brukt.

Stjerneskuddene vi ser på nattehimmelen, kan være nøkkelen til bedre værvarsel. Høyt oppe i atmosfæren skjer det ting som har stor betydning for været på bakken. Problemet er at det har vært vanskelig å finne ut hva som skjer så høyt oppe. Men hver dag bombarderes jorda av tonnevis med støv som tar fyr når de suser gjennom atmosfæren. Analysene av disse stjerneskuddene kan gi viktig informasjon som meteorologene kan få bruk for i framtida.

Egenproduksjon
Prosjektleder: Kirsti Moe
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no, tlf 414 28 800
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900