Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 30. september 2003 kl 23.10 Utsyn: Utsyn: Kuppet mot Chavez

Mediekupp på venezuelansk

Venezuelas president Hugo Chavez, avsatt og gjeninnsatt. (Foto: Power Pictures 2002 Limited)
Venezuelas president Hugo Chavez, avsatt og gjeninnsatt. (Foto: Power Pictures 2002 Limited)
Denne europeiske dokumentaren om avsettelsen av Venezuelas president Hugo Chavez i 2002 viser hva vinklingene til mediene har å si for vår oppfattelsesevne som tv-tittere. Dokumentaren behandler også gjeninnsettelsen av Chavez 48 timer etter kuppet, og blir etterfulgt av en studiosamtale i regi av NRKs utenriksavdeling og ledet av Haakon Børde.

Noen dager etter påske i fjor våknet verden opp til nyheten om at Venezuelas president Hugo Chavez var fjernet fra sitt embete og erstattet av en selvoppnevnt interimsregjering. Så fulgte den ene nyhetsbulletinen etter den andre om det politiske oppstyret som herjet Caracas.

Medienes vinklinger
I hovedstaden Caracas omkom i alt 11 mennesker. Tumultene ble påstått å være igangsatt av tilhengere og motstandere av Chavez. Måten trefningene ble filmet på, ledet seere over hele verden til å tro at Chavez hadde gitt ordre til drapene. Vi ble videre ledet til å tro at dette var årsaken til at han nå var tvunget til å si fra seg presidentembetet.

Dokumentaren peker på et ganske annet hendelsesforløp. Det som fant sted, var i virkeligheten et kupp, faktisk århundrets første regjeringskupp, og sannsynligvis det første i verden som er iverksatt av nyhetsmediene.

De to irske journalistene Kim Bartley og Donnacha O. Briain som står bak dokumentaren, var egentlig kommet til Venezuela for å lage en film om landets karismatiske og uortodokse president. I stedet havnet de rett opp i kuppet der private tv-kanaler spilte en aktiv og aggressiv rolle.

Dokumentaren er belønnet med den europeiske kringkastingsprisen for samproduksjoner i 2003.


Original tittel: "Chavez - Inside the Coup"
Regi: Kim Bartley and Donnacha O'Briain
Produksjon: Power Pictures 2002 Limited in association with The Irish Film Board, BBC, ZDF, Arte, NPS, CoBo, RTE, YLE (2003)
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57