Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 3. mai 2005 kl 19.30 Ut i naturen: Ulv - skrubb - gråbein

Ulven – elsket og hatet

Ulven er alle hunderasers stamfar (Foto: Arne Nævra)
Ulven er alle hunderasers stamfar (Foto: Arne Nævra)
Naturfotografen Arne Nævra har brukt utallige dager langs ulvesporet og på ulvepost for å fravriste dette dyret noen av dets hemmeligheter. Ofte, mens han har sittet og ventet på at de forsiktige ulvene skulle vise seg, har han stilt seg spørsmålet om hvorfor gråbeinet er så elsket og hatet.

- Jeg har kommet til at det må være noe med dyrets sanser og atferd som har gitt ulven dens plass i myter og folks bevissthet, sier Nævra.

- Det er disse egenskapene med ulven som både har gjort den beundret i mange indianerkulturer i Nord-Amerika eller blant villmarksinteresserte dyrevenner i dag, og samtidig hatet og fryktet blant husdyreiere i mange verdenshjørner. Ja, det er vel de samme egenskapene som gjør at jeg selv kan sitte time etter time i vinterkulda for å forsøke å få noen sekunders opptak, sier Arne Nævra som kjenner ulven bedre enn de fleste, både fra møter i naturen og gjennom et helt år tett på sosialiserte ulver da han lagde tv-serien "Vi på Langedrag" for noen år siden.

- Ulvens sanseapparat er enestående, sier Nævra. - Det er vanskelig å finne en eneste svak sans hos den. I tillegg skal jeg love at den vet å bruke sansene. Den har en sterk hukommelse og den er intelligent og lærenem. Husk at den er alle hunderasers stamfar, avslutter Nævra.

Naturdokumentar fra Program riks, Hordaland
Programansvarlig: Arne Nævra, tlf: 32 85 44 40 / 99 25 47 38 naevra@online.no
Redaktør: Terje Dale, tlf: 91 53 24 30
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
Vises også i Nett-TV.