Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 23. juli 2009 kl 20.20 Der fartøy flyte kan

Hvite seil

Dag Lindebjerg på vei til Shetland i galeasen Loyal. (Foto: NRK)
Dag Lindebjerg på vei til Shetland i galeasen Loyal. (Foto: NRK)
Helt siden den første båten så dagens lys har vinden fungert som drivkraft. Seilene har i lange perioder vært selve forutsetningen for trafikken på verdenshavene.

I dette programmet blir vi med den 130 år gamle galeasen Loyal på tur til Shetland, og vi skal se tilbake på det enestående restaureringsprosjektet John Hausberg har stått for. Noen av de fantastiske seilskipene våre forfedre dro rundt i verden med, er funnet i Roskilde. Vi skal også på seiltur med de 1000 år gamle vikingskipene.

Seilskip har også vært helt avgjørende for handel og fiske langs norskekysten. Vi ser nærmere på båter som sognejekten "Den gode hensigt" og de karakteristiske gavelbåtene som ble brukt til notfiske.


Om programmet
Dag Lindebjerg tar oss med om bord i båter som alle har, eller har hatt, en viktig betydning for land og folk. Han ror gjennom Finnmark og fisker i Lofoten, Nordsjøen og Hardangerfjorden. Han seiler galeas til Shetland, tar rutebåten i Sognefjorden og bygger båter på Sunnmøre.

Vi får høre historier om et folk som har vært helt avhengig av båt i sitt daglige virke, og som derfor har bygget og utviklet fartøyer gjennom tusener av år.

Porgramserien har hvert sitt tema: robåter, seilbåter, fiskebåter, passasjerbåter, ferskvannsbåter, fritidsbåter, båtbygging og båtfolket.


Egenproduksjon fra Program riks, Hordaland fra 2007.
Programleder: Dag Lindebjerg
Prosjektleder: Trond Lillealtern
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no