Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 9. november 2003 kl 20.40 Pilot Guides: Indokina

Langs stier i Laos og Vietnam

Pilot Guides-serien "Best Treks" fortsetter sammen med Zay Harding gjennom Laos og Vietnam.

Langs trygge stier, ryddet for landminer, følger Zay med til en landsby i Nord-Laos. Han besøker hulene der befolkningen skjulte seg under borgerkrigen på 60- og 70-tallet. Her ligger et komplett hospital og boplasser side om side. Siden midten av 70-tallet og fredsslutningen har det skjedd en omfattende emigrasjon fra Laos, særlig av folk med høyere utdannelse.

Fransk kolonialisme
Zay Harding fortsetter til den større byen Luang Praboug ved Mekong-elven, i tidligere århundrer kongens residensby, i dag en handels- og valfartsby. Luang Praboug er kjent for sine eldgamle (buddhistiske) templer og for fine eksempler på fransk arkitektur fra kolonitiden.

Vietnam på motorsykkel
Med lasteskip på Mekong går ferden til Luang Namtha, der Zay bytter til en lett båt og padler seg oppstrøms innover i skogene. Her stifter han bekjentskap med Acke-folket og bivåner stammens elskovsrituale for unge menn og kvinner - og smaker på lokale delikatesser som rotte(!) og hund.

I nabolandet Vietnam tar Zay seg fram på motorsykkel, først fra Hanoi til Ba Be-sjøens nasjonalpark. Han deltar på en folkefest og utfordres til å fange ei geit med bind for øynene. Premie: En vietnamesisk kone!

Elefanttemming
Sør i landet tar Zay Harding seg opp i høydene ved Da Lat for å oppspore den siste gjenlevende elefanttemmeren. Han finner ham og får være med på det eldgamle ritualet ungelefantene må gjennomgå. Se hvordan elefanttemmeren gjør en drapsmaskin om til et snilt husdyr.

Mer om serien
I Pilot Guides er koffert bannlyst. Det samme er overfylte strender, luksushoteller og guidede turer. Pilot Guides’ reportere tar oss med til steder som appeller til den nysgjerrige og eventyrlystne.

Innkjøpt britisk serie
Originaltittel: Pilot Guides – Best Treks
Produksjon: Pilot Film and TV Productions
For mer informasjon: www.pilotguides.com
www.pilot.co.uk/Pilot_Guides.html
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57