Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 12. juni 2005 kl 14.10 Norske filmminner: Musikanter

Situasjonskomikk med Leif Juster


Leif Juster er vaktmester ved en musikkskole breddfull av unge mennesker som blåser, hamrer, filer og synger, og som kommer løpende til ham med alle sine problemer. Et urolig liv for en stakkars vaktmester som egentlig drømmer om å bli verdenskjent dirigent.

Leif Juster er i storform i denne filmen. Og godt er det, for som vaktmester på en musikkskole for unge mennesker må han fly beina av seg døgnet rundt. Han oppmuntrer, trøster, skjeller og smeller. Blant annet må han skaffe elevene tak over hodet, det være seg hybler og øvingslokale, og dette må gjøres ved hjelp av list og lempe, løgn og lureri.

Elevene kaller ham "Maistro" fordi han må dirigere dem alle sammen. Dessuten har han en hemmelig drøm - på kammerset - om den store verdensdirigentens rolle, selv om han bare er vaktmester.

Arne Skouen
Arne Skouen har signert denne komedien der morsomme replikker og situasjonskomikk florerer. Skouen er en av Norges fremste filmregissører i etterkrigstiden. Han debuterte med "Gategutter", en film etter hans egen roman fra 1949. En av hans mest kjente filmer, "Ni liv" som henter handlingen fra okkupasjonen og motstandskampen, ble Oscar-nominert i 1957. Av andre filmer kan nevnes "Pastor Jarman kommer hjem", "Herren og hans tjenere" og "Bussen" - og sist, men ikke minst "An-Magritt" (1969) etter Falkbergets roman "Nattens brød" og med Liv Ullmann i hovedrollen.

Kjennetegnet på Skouens filmer er hans levende interesse for
enkeltmenneske og forsvar for de små i samfunnet.

Norsk spillefilm fra 1967
Regi: Arne Skouen
I rollene: Leif Juster, Synne Skouen, Henki Kolstad, Henny Moan, Arne Aas, Carsten Byhring, Gudrun Waadeland
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53