Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 21. januar 2003 kl 20.25 Brennpunkt: Brennpunkt: Håpets hospital

Fra håp til mareritt

Kreftavdelingen på Carl von Hess Krankenhaus har 49 senger. (Foto: Anette Berentsen, NRK)
Kreftavdelingen på Carl von Hess Krankenhaus har 49 senger. (Foto: Anette Berentsen, NRK)
Hvert år får flere tusen nordmenn med kreft beskjed om at deres håp er ute, og behandling i utlandet er ofte siste utvei. For Mette Aas de Flon og hennes familie ble håpet et mareritt. Kveldens ”Brennpunkt” handler om hva som skjer når alvorlig syke prøver et siste halmstrå.

I ukeblader og løssalgsaviser har et sykehus i Tyskland blitt fremstilt som et siste håp for kreftsyke nordmenn. Siden 1998 har 350 nordmenn satt sin lit til at sykehuset Carl von Hess skulle redde dem. En rekke solskinnshistorier har stått frem i ukebladene, og på den måten bidratt til å skaffe enda flere pasienter til sykehuset.

Brennpunkt-dokumentaren ”Håpets hospital” forteller historien som ukebladene ikke sier noe om – nemlig hvordan det til slutt har gått med mange av pasientene. Inntil nå har ingen, verken norske helsemyndigheter eller media, prøvd å undersøke hvordan det egentlig har gått med pasientene. ”Brennpunkt” har arbeidet med dokumentaren i over et halvt år. Redaksjonen har blant annet fått innsyn i materiale om 27 pasienter som har fått behandling ved sykehuset de siste årene.

-Brennpunkt begynte å grave i denne saken etter å ha sett solskinnshistoriene i ukebladene. Vi stilte spørsmålet om behandlingen var så god som ryktet fortalte, sier journalist og programansvarlig Kjersti Knudssøn. -En av utfordringene har vært at pasientene ikke er registrert noe sted, og at det har tatt lang tid å få innsyn i nok saker til å få noen svar. På veien har vi snakket med mange mennesker som har vært ved Carl von Hess-sykehuset. Det har krevd lang tid med overtalelse for å få sorgtyngede mennesker til å fortelle sin historie, sier Knudssøn.

Egenprodusert dokumentarprogram
Programansvarlig: Kjersti Knudssøn, 55 27 52 50/ 95202961, kjersti.knudsson@nrk.no
Redaktør: Per Anders Johansen
Pressekontakt: Hilde Ljøen