Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 7. januar 2001 kl 20.10 Lonely Planet: Sør-Afrika og Lesotho

Lonely Planet: Sør-Afrika og Lesotho (t)

NRK2 søndag 7. januar kl 20.10
Lonely Planet (5:13)

Fra Cape Town til Robben Island

Den reisende reporter Justine Shapiro tar oss i kveld med til kosmopolitiske Cape Town i Sør-Afrika. Vi skal også avlegge et besøk på Robben Island - den beryktede fangeøya hvor Nelson Mandela tilbrakte 18 av sine 27 år i fengsel.

Justine snakker også med en tidligere politisk fange som bodde i cellen like overfor Mandelas i sju år. Hun streifer også rundt i Cape Towns townships og besøker en sangoma - en sørafrikansk healer eller helsedoktor om man vil.

Med Trans Karoo-ekspressen går turen østover til det tørre landskapet som er kjent som Great Karoo. Her bor Justine hos en afrikaanerfamile et par dager og får ri på en struts!

Fargerikt fellesskap
Neste stopp på turen er Durban, Sør-Afrikas tredje største by. En gang var dette en ren hvit enklave. I dag gjenspeiler gatebildet det mangfold av folkeslag og kulturer som alltid har eksistert, men som ikke fikk komme til uttrykk under apartheidregimet. Durban har alltid hatt de største indiske og pakistanske samfunn i Sør-Afrika. Og i februar feirer hinduene guden Muruga under Kavadifestivalen.

Zuluenes hjemland ligger nord for Durban. Justine overværer et zuluritual. En ung zulu gir henne en innføring i dette krigerfolkets historie.

Lesotho
Justine reiser videre til fjellandet Lesotho, et selvstendig land med eget språk, kultur og valuta. Lesothos befolkning er basotho, og Justine får lov til å overvære et innvielsesritual for unge tenåringsgutter.

Fra Lesotho drar Justine videre mot nordvest tilbake over den sørafrikanske grensen. I Ruslers Valley tilbringer hun et par dager i et hippiekollektiv. Men det meste av tiden bruker hun på den verdensberømte Kruger nasjonalpark.

Justine avslutter turen i Soweto i Johannesburg hvor hun bodde som barn. Her møter hun blant andre igjen sin gamle barnepike.

Om serien
\"Lonely Planet\" er et velkjent begrep for de reisevante: Reisebøkene fra all verdens land selger i milliontall til ryggsekkturister som ønsker seg tips om enkle og billige måter å ta seg frem i verden på. Også de prisbelønte TV-programmene gir nyttige tips og råd, og reisemålene blir samtidig presentert på en særegen og morsom måte av de unge reporterne. I dag er TV-programmene over store deler av verden like kjent som bøkene, og har anslagsvis 30 millioner seere.

I \"Lonely Planet\" er koffert bannlyst. Det samme er tradisjonelle turistattraksjoner, overfylte strender, luksushoteller og guidede turer. \"Lonely Planet\"s reportere tar oss med til stedene vi må utforske selv.

NRK2 søndag kl 21.10
Tidligere sendt 10.10.99

Produksjon: Pilot Production (1998
Originaltittel: Lonely Planet
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf. 23 04 98 41(anne- marie.astad@nrk.no)