Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 12. desember 1998 kl 22.10 Fakta på lørdag: Geisha på prøve

Fakta på lørdag: Geisha på prøve (t)

NRK1 lørdag 12. desember kl 22.10
Fakta på lørdag: Geisha på prøve

Selskapsdame i Japan
Hun skal være blond, vakker, smilende og ydmyk. Hun skal tenne sigarettene hans og mikse drinkene hans. Hun skal være underholdende og konverserende. Hun skal gjøre alt for at forretningsmannen skal føle at han er i sentrum.
Hvert år reiser flere hundre danske jenter til Tokyo for å være moderne geishaer for japanske forretningsmenn.
Tidligere var den mer enn 2000 år gamle geisha-tradisjonen forbeholdt japanske piker, men i 80-årene fikk den et mer internasjonalt preg. Tusenvis av unge og velutdannede piker fra Europa og USA strømmet til Tokyo for å arbeide som selskapsdamer.
I kveldens danske dokumentar følger vi de to danske jentene Stine og Marina ut i Japans
natteliv.

30.000 i måneden
Det lønner seg å være selskapsdame. 30.000 kroner i månedslønn er ikke uvanlig. Stine og Marina legger ikke skjul på at pengene lokker. Jentene ser heller ikke bort fra at det mystiske Østen, der man kan få utprøve seg selv og sine feminine sider, frister mange til en tilværelse som geisha.
Geisha-jobben er et rollespill for piker som hele tiden må vise hvor grensen går og hvor mye de vil \"selge\" av seg selv.
Utenfor nattklubbene står talentspeidere og kikker etter nye geishaer.
- Vi ser på håret, brystene og beina hennes. Vi ser kun etter europeiske og amerikanske piker. Aldri asiatiske. Japanske menn synes nemlig at vestens piker er vilt eksotiske, særlig beina deres, forteller en speider.
- Du kan være høy, lav, tynn eller tykk. Det betyr ikke så mye. De ser først og fremst på beina dine, og kanskje litt på ansiktet, fastslår en av de mer erfarne selskapsdamene.
NRK1 lørdag kl 22.10

Dansk dokumentar
For mer informasjon: Gunilla Gaarder, Faktaavdelingen, tlf. 23049364
Produksjon: DR1
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123