Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 10. januar 2012 kl 22.30 Dagens dokumentar: Haiti - opp av ruinene

Løftet


Den 12. januar 2010 ble Haiti truffet av et voldsomt jordskjelv. Hundre tusenvis døde, og hovedstaden Port Au Prince ble nærmest utslettet. Død og smittsomme sykdommer herjet, og Haiti lå i ruiner.

Tre uker etter jordskjelvet hviler Haitis skjebne i hendene på hovedsakelig én mann: Bill Clintons "mann på stedet", den irske telemilliardæren Denis O’Brien. O’Brien flyr inn med en gruppe nonner, bygningsarbeidere og arkitekten John McAshlan.

Utgangspunktet deres er at Haiti trenger to ting: Tak over hodet for millionene av mennesker som er blitt husløse, og et fyrtårn av et gjenoppbyggingsprosjekt som landet kan samles om. O’Brien bestemmer seg for å sette en ambisiøs tidsfrist - 15. desember 2010.

Det blir raskt klart at selv om det er lovet internasjonal støtte i milliardklassen, så er det lite av pengene som kommer frem. I tillegg blir Haiti hjemsøkt av en koleraepidemi, orkaner og opptøyer i forbindelse med valget, og tidsfristen fremstår som stadig mer urealistisk.

11. januar 2011, ett år etter at naturkatastrofen inntraff, er alles øyne rettet mot O’Brians store prosjekt. Clinton og verdenspressen ankommer. Blir løftet til Haiti holdt?

Produsert av BBC Worldwide
Originaltittel: From Haiti’s Ashes
Produksjonsår: 2010
Regi: Patrick Forbes
Pressekontakt: Jade Josefine Nordahl , tlf: 92403873 / 23044576
TV-seere kan kontakte NRKs Publikumsservice: info@nrk.no , tlf: 815 65 900