Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 24. mars 2003 kl 23.30 Seks av seks milliarder

Maya-indianer og geriljaleder

Mayaindianeren Eusebio Jeronimo Pablo var 14 år da Stig Holmqvist filmet hans liv for 20 år siden. Eusebio bodde da sammen med sin mor og tre søsken i Guatemalas høyland. Han ble senere politisk bevisst og forstod hvilke undertrykkelse og forfølgelser indianerbefolkningen ble utsatt for. Derfor ble han med i en geriljagruppe som bekjempet landets militærstyre.

Eusebios mor, Juliana, gjorde alt hun kunne for å forsørge sine barn, men da pengene tok slutt, måtte Eusebio, som tusentalls andre fjellindianere, reise ned til sukker- og bomullsplantasjene ved kysten for å arbeide under innhøstingen. Dette hadde hans far gjort før ham til han døde av forgiftning på bomullsmarkene.

Til tross for alle Julianas vanskeligheter klarte hun å holde alle de tre barna på den lille landsbyskolen. Her underviste en lærer som selv var Maya-indianer. Han lærte barna om sin egen kultur og historie, som var helt forskjellig fra den som står i bøkene fra undervisningsministeriet i hovedstaden. Skolegangen forandret Eusebios liv.

Flyktet til Mexico
I mange år mistet Stig Holmqvist kontakten med Eusebio. Ryktene sa at han var drept av de militære, men en dag kom det et brev fra Mexico. Eusebio hadde flyktet til Mexico etter at han kjempet mot militærdiktaturet i Guatemala.

Stig Holmqvist reiste til Mexico for å møte Eusebio, hans kone og to barn, og sammen drar de tilbake til Guatemala.

Om serien
For 20 år siden filmet svensken Stig Holmqvist ungdommer fra forskjellige kanter av verden. Nå reiser han tilbake for å se hvordan disse lever i dag.

Vi får være med på gjenforeningen i serien "Seks av seks milliarder" som gir en beskrivelse av helt spesielle menneskeskjebner.

Svensk dokumentar
Ved Stig Holmqvist
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53