Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 20. august 2000 kl 21.10 Notater fra et mangfoldig fjernsynsliv

Notater fra et mangfoldig fjernsynsliv (


NRK1 søndag 20. august kl 21.10
Notater fra et mangfoldig fjernsynsliv

Otto Nes - Norges første fjernsynssjef

- Hvorfor skal jeg bruke tid på dette programmet? Spørsmålet går til Mette Janson som svarer: - Fordi du får møte en vital og kunnskapsrik mann, tidligere programdirektør Otto Nes, en mann som dessuten har god hukommelse og ord på seg for å være en god historieforteller. Dermed får du være med på en reise inn i fjernsynets mangfoldige liv. Kanskje du til og med får se arkivglimt du ikke har sett før? Kanskje du får høre historier du ikke har hørt før?

På dagen i dag er det 40 år siden Fjernsynet ble offisielt åpnet i Norge, men de første famlende prøvesendingene hadde begynt et par år før. Otto Nes meldte overgang fra radio til fjernsyn i 1957, som den aller første sjefen for NRK Fjernsynet, og det var han i 29 år. Det var han som satt med ansvaret for alt som gikk godt, og alt som gikk galt. Nå kunne det jo være delte meninger om hva som var hva, den gang som nå.

Bak kulissene
Da Otto Nes ble ansatt, sa han sindig til avisene: \"Jeg skal holde meg bak kulissene, det blir nok å gjøre der, ser De.\" (Dette var den tid hvor man var Dis, og hvor man lot seg avbilde i avisen med sigaretten i munnviken). Og han holdt seg stort sett der, bortsett fra når han måtte ut og delta i debatter om nakne rumper, umoral, bannskap, fjernsynsteater og annen synd.

Han lot seg faktisk også overtale til å ta en programlederjobb en lørdag for mange år siden. NRKs regler og rutiner har han stort sett overholdt, med noen få unntak. Og han har måttet lære seg - og andre - improvisasjonens og illusjonens kunst, i det gode programs tjeneste.

Det er 13 år siden Otto Nes forlot NRK, og nå, i en alder av 80 år, kan han lene seg tilbake og betrakte NRK utenfra. Ansvaret har andre. Noen av sine betraktninger deler han med seerne. Dessuten får vi ta del i hans entusiasme for bøker, han låner dem, kjøper dem, samler på dem. Eller han skriver dem. Han er stadig på farten, ettertraktet foredragsholder enten forsamlingen vil høre noe om litteratur eller om fjernsyn. - Og når jeg sier fart, mener jeg fart, sier Mette Janson. Otto Nes er syklist på sin hals, sertifikatet fra 1938 gikk ut en gang i 40-årene og er aldri blitt fornyet.

Hvem har forresten stjålet den sykkelen han fikk i avskjedspresang da han sluttet i NRK? Tystere kan bare ringe...

NRK1 søndag kl 21.10

Bilde
1. Mette Janson har intervjuet NRK Fjernsynets første sjef, tidligere programdirektør Otto Nes. (NRK-foto: Ole Kaland)
2. Otto Nes med sitt kjære fremkomstmiddel, sykkelen. Mette Janson er med på turen. (Foto: NRK)

Egenprodusert portrettprogram
Programleder Mette Janson
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83