Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

P1 mandag 24. mars 2008 kl 08.07 Sølvsuper

Reisende i glede

Gerd Thoreid (foto: NRK / Haakon Dirk Blaauw).
Gerd Thoreid (foto: NRK / Haakon Dirk Blaauw).
- Det er nok mange som gjennom livet mitt har baksnakket meg. Jeg har jo bestandig vært så glad, vet du og glede det gir også livsgnist. Fastlegen min sier riktignok at jeg bør trappe litt ned. Du må huske på at du lever som om du er 17 år, men at du nå er 83, sier Gerd Thoreid på Dal i Eidsvoll.

Sølvsupergjesten i NRK P1 på 2. Påskedag er også kalt en "reisende i glede". I samtalen med programleder Haakon D Blaauw blir det også gitt flere eksempler på det.

Gerd Thoreid er nok i dag bedre kjent som "GT-Sara" der G`en og T`en representerer forbokstavene i navnet hennes, mens "Sara" er en fornorsking av fornavnet til den legendariske svenske artisten Zarah Leander. Det var i 1974 at navnet "GT-Sara" dukket opp.

Spesialskrevet vise
På den tiden hadde Dag Frøland et underholdningsprogram i NRK som het "Har du lyst, har du lov ". Gerd Thoreid hadde ringt og meldt på mannen sin som var en stor fortellerkunstner.

- Da jeg ringte hadde de allerede gjort avtale med en som var god til å fortelle, sier Gerd Thoreid og fortsetter å forteller fra samtalen med Dag Frøland:

- Gjør ikke du noe da, spurte Dag Frøland meg"
- Jeg synger litt, sa jeg.
- Nynn litt i telefonen da vel, sa Frøland, - og jeg gjorde som jeg ble bedt om.

- Det er jo Zarah Leander, sa Frøland og ba meg komme inn neste dag. Da hadde han spesialskrevet en vise til meg på melodien "Vill Ni se en stjärna". Dermed var det gjort.

Kultfigur
Etter skilsmissen i 1986 ble Gerd Thoreid oppfordret til å satse på å synge og å underholde for folk. I løpet av disse årene har Jungeltelegrafen vært en svært så effektiv maganer og det har tatt ordentlig av.

- Jeg hører ofte folk si noe slikt som:
- Fordi vi ler så godt der GT-Sara er blir vi også sikret ekstra leveår." Derfor er jeg ikke sikker på om dagens rikspolitikere er like glade i meg, sier hun og legger til at hun blant ungdommen oppfattes som en kultfigur.

Begynte med Frelsesarmèen
Gerd Thoreid var 6 år gammel da hun opptrådte første gang. Det var på et møte i Frikirken i hjembyen Hamar. Da sang hun "Navnet Jesus blekner aldri".

- Jeg er blitt veldig glad i den sangen og ble i ungdomsårene også svært glad i religiøse sanger. Vi var 6 søstre som spilte og sang flerstemt. Frelsesarmèen ble raskt et naturlig tilholdssted og i en periode hadde Gerd Thoreid også bestemt seg for å søke en fremtid i dette miljøet. Det skjedde ikke, men barnetroen den har hun beholdt.

NRK P1 Sølvsuper Mandag 24. mars, 2. Påskedag, 2008 kl. 08:07
(Programmet er en reprise fra 16. April 2006)