Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 15. april 2004 kl 21.30 Winter: Seil av stein

Winter i vesterled

Erik Winter (Johan Gry) leter etter en forsvunnet fisker i Skottland. (Foto: Markus Lindgren, SVT)
Erik Winter (Johan Gry) leter etter en forsvunnet fisker i Skottland. (Foto: Markus Lindgren, SVT)
Vi skal til det skotske høylandet i den siste todelte historien om Erik Winter og hans kolleger. Med femti års mellomrom er to svenske fiskere sporløst forsvunnet utenfor kysten i Skottland.

Kriminaletterforsker Winter blir oppsøkt av en ungdomskjæreste som han ikke har sett på tjue år. Hun forteller at farfaren hennes forsvant under 2. verdenskrig på fiske utenfor den skotske kysten. Etter å ha fått et merkelig brev om saken, har hennes far reist dit for å undersøke nærmere. Nå er også han som sunket i jorden.

Winter må reise Skottland, der han samarbeider med sin gode kollega i Scotland Yard, Steve Macdonald (Gilly Gilchrist). Etterforskningen blir vanskeligere og farligere enn noen av dem kunne ha forestilt seg.

Hjemme i Sverige arbeider Winters kollega Aneta Djanali med en sak som setter henne på harde personlige prøver. En mann er mistenkt for kvinnemishandling, og Aneta trekkes inn i en kjede av hendelser som tvinger til å ta et oppgjør med sin egen fortid.

Innspilt i skotsk landsby
Store deler av "Seil av stein" er innspilt i den lille landsbyen Buckie på den nordøstre kysten av Skottland. Stedet ble fullstendig invadert i fjor sommer, men de hjelpsomme innbyggerne tok imot teamet fra SVT med åpne armer. Åtte skotske skuespillere og en mengde lokale statister medvirker i serien.

Om "Winter"
Serien om den elegante kriminaletterforskeren Erik Winter ble fulgt av 600.000 norske seere da den gikk på NRK1 for et år siden. På torsdagskveldene sendes nå seks nye avsnitt etter den svenske forfatteren Åke Edwardsons bøker.

Bøkene om førstebetjent Erik Winter er blant tidenes svenske krimsuksesser. Hittil har Åke Edwardson utgitt seks bøker om Winter, og det er de tre siste som ligger til grunn for den nye serien: "La det aldri ta slutt", "Himmelen er et sted på jorden" og "Seil av stein". Serien består av seks timelange episoder, to per bok. Den første episoden hadde premiere på SVT1 6. februar i år og ble med over 1,8 millioner seere et av ukens mest sette programmer i Sverige. I snitt har seertallene ligget på over 1,5 millioner i hjemlandet.

I den nye serien har Winter (Johan Gry) passert førti år. Den tidligere så innbitte ungkaren er samboer med Angela og pappa til lille Elsa, og slites mellom hensynet til familien og den krevende jobben med å etterforske Göteborgs voldsforbrytelser.

På Winters team finner vi Bertil Ringmar (Krister Henriksson), som er avdelingens ringrev og Winters mest betrodde kollega. Fredrik Halders (Lennart Jähkel) er noe av en grinebiter på overflaten, men under skjuler det seg et varmt hjerte. Aneta Djanali (Marie Kuhlberg) har en skarp replikk og ditto hjerne, samtidig som hun er lydhør og empatisk. Lars Bergenhem (Niklas Hjulström) er ung og ambisiøs, men har en tendens til å bli nedslått og usikker fordi han engasjerer seg så sterkt følelsesmessig i sakene. Janne Möllerström (Pierre Lindstedt) er teamets researcher og ordensmann.

Svensk kriminalserie
Originaltittel: Kommissarie Winter: Segel av sten
Basert på Åke Edwardsons bok
Produksjon: SVT Drama (2003)
Regi: Björn Gunnarsson
I rollene bl.a. Johan Gry, Krister Henriksson, Lennart Jähkel, Maria Kuhlberg, Niklas Hjulström, Pierre Lindstedt og Ulricha Johnson
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99


LENKER
  • Hjemmeside