Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 26. august 2001 kl 19.55 Ved enden av regnbuen - Eva Cassidy

Et spesielt talent

Den amerikanske sangeren Eva Cassidy ved mikrofonen. (Foto: Jackie Fletcher)
Den amerikanske sangeren Eva Cassidy ved mikrofonen. (Foto: Jackie Fletcher)
Det er først fire år etter sin død at den amerikanske vokalisten Eva Cassidy har blitt kjent for musikkelskere over hele verden. Land etter land oppdager i disse dager den ukonvensjonelle og stemningspregede sangeren som foretrakk et stillferdig liv.

Eva Cassidy var bare 33 år gammel da hun døde av kreft i 1996. Likevel rakk hun å etterlate seg nok spor av sitt liv som artist til at verden nå kan sette pris på henne. - Jeg har sjelden hørt en så ekte stemme, har musikeren Sting sagt om Eva.

Beskjeden
Eva var en svært privat, sjenert og lavmælt person. Til tross for et helt spesielt talent og stor interesse fra flere plateselskap nektet hun å velge én musikalsk retning for å gjøre musikken mer markedsvennlig, og hadde lite engasjement når det gjaldt å profilere seg selv. Hun var fornøyd så lenge hun kunne få reise rundt og spille jazz, blues, folklore, pop og gospel for et mindre og mer intimt publikum.

Over the Rainbow
Likevel fikk Eva gjort flere opptak i studio, opptak som hennes lille uavhengige plateselskap nå har gitt ut på nytt. Det var Evas versjon av den kjente klassikeren ”Over the Rainbow” som fikk suksessen til å ta av i Europa. Opptak av en amatørvideo der hun fremfører sangen, ble sendt på fjernsynskanalen BBC i desember i fjor og skapte en enorm respons. Da sangen ble spilt på britisk radio tidligere i år, gikk hun rett til topps på den engelske albumlisten. Nå selger platene hennes over hele verden.

Den amerikanske kanalen ABC har produsert et 20 min. langt nyhetsinnslag om Eva Cassidys liv og karriere. NRK viser i kveld dette programmet, samt video-opptaket av ”Over the Rainbow”.

Amerikansk produksjon.
Programansvarlig: Niels Bierge, tlf: 23049115
Pressekontakt: Elisabeth Burø, tlf: 23049841, mobil: 93046697

Bilder:
Den amerikanske sangeren Eva Cassidy ved mikrofonen. (Foto: Jackie Fletcher)

Eva Cassidy og Chuck Brown.
Coverbilde av Eva Cassidy fra albumet ”Songbird”. (Foto: Elaine Stonebraker)