Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 27. mai 2004 kl 19.30 Schrödingers katt

Jerv og jagerfly

Reporter Ragnhild Krogvig Karlsen prøver seg i flysimulatoren! (foto: NRK)
Reporter Ragnhild Krogvig Karlsen prøver seg i flysimulatoren! (foto: NRK)
Er jerven en blodtørstig jeger eller et åtseldyr? Hvordan kan man styre et jagerfly bare med stemmen? Dette er noe av innholdet i kveldens Schrödingers Katt

Knapper og instrumenter er byttet ut med glasskjerm og joystick. Å fly fremtidens jagerfly ligner på et dataspill. Men det er blodig alvor. 6000 slike fly er under planlegging. Flyet er usynlig på radar, men har selv nattsyn og høyteknologisk kommunikasjonssystem. Fienden tilintetgjøres med sylskarp presisjon. Katta har sett på den nye flytypen.

Rovdyrforskning
Jerven har mange hemmeligheter. Ved hjelp av intensiv overvåking og moderne teknologi er forskerne i ferd med å avsløre noen av dem. Forskerne finner ei jervemor med unger i vinterhiet sitt. Mora bedøves, og ungene utstyres med GPS-sendere. Forskerne kan nå følge bevegelsene til dyrene og finne ut om det er jerven som dreper sau, eller om den rett og slett trekkes til steder hvor ulv legger igjen sauekadaver.

Om Schrödingers katt:
Det populærvitenskapelige programmet ledes av Gry Molvær. Redaksjonen har vunnet flere priser for sin formidling av nyheter fra forskning og vitenskap. Katta var i år nominert til Gullruten i klassen Beste Faktaprogram.

Programleder: Gry Molvær
Prosjektleder: Sigrid Gjellan
Presse: Erik Bull , tlf 73881661 mob. 99599760