Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 31. januar 2000 kl 19.30 Puls

Puls (ttv)

NRK1 mandag 31. januar kl 19.30
Puls

Møt moren til Mathias, toåringen som måtte dø alene på Rikshospitalet

Mathias var bare to og et halvt år da han døde etter en komplisert hjerteoperasjon på Rikshospitalet. De fire siste dagene han levde, hevder foreldrene at de ikke fikk være nær ham mer enn en gang. Moren til Mathias, Berith Janssen, skrev et brev om det de hadde opplevd og sendte det til makteliten i norsk helsevesen. Dermed reagerte både helseministeren og stortingspolitikere. Men Rikshospitalet mener ikke at legene har gjort noe som bør beklages. De hevder at foreldrene ikke kunne være nære Mathias av medisinske grunner.
Berith Janssen mener at Rikshospitalet burde forstå at dette ikke handler om det medisinske, men om menneskelighet og verdier.

Humor i kampen mot schizofrenien

Du lurer kanskje på hvordan det er å være schizofren? Er man flere personer på en gang? Kan man fungere normalt? Synes det utenpå? I kveldens \"Puls\" får du møte Else-Marie Falch Gulbrandsen. Hun har levd med diagnosen schizofreni i over 30 år og er et godt eksempel på at det er mulig å leve et godt liv selv om man har en alvorlig diagnose.

For Else-Marie har humor vært en viktig overlevelsesstrategi. Hun lever med en tung diagnose og vet så inderlig godt hvor tøffe dagene kan være. Likevel klarer hun å ha et humoristisk syn på seg selv.

Ny leddgiktmedisin bremser sykdommen
To nye preparater er blitt prøvd ut på kroniske leddgiktpasienter her i landet de siste par årene, blant annet på barn. Resultatene er svært lovende. Fordelen med de nye medisinene er at de ser ut til å stanse sykdommen. Hittil har man bare hatt medisiner som i hovedsak lindrer smerter og demper betennelse og hevelse. De nye medisinene er ikke godkjent i Norge ennå, men vil trolig bli det i løpet av våren. Foreløpig er medisinene derfor rådyre. Et års behandling med et av preparatene koster 100 000 kroner. Cirka 20 000 nordmenn er rammet av leddgikt.

NRK1 mandag kl 19.30

Billedtekst:
Helene Sandvig er programleder for \"Puls\". (Foto: Heiko Junge)

Egenprodusert faktaprogram
Prosjektleder: Elisabet Grøndahl
Pressekontakt: Anne Bekkevold, 23048956