Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 28. oktober 1999 kl 20.35 Den kalde krigen: Cuba 1959-1962

Den kalde krigen: Cuba 1959-1962 (t)

NRK2 torsdag 28.oktober kl 20.35
Den kalde krigen: (10:24) Cuba 1959-1962

Nesten atomkrig USA-Sovjet

Den kalde krigen fikk et dramatisk forløp tidlig i 1960-årene. Det hadde lenge gått rykter om at russerne drev opprustning i det skjulte på Cuba, rett utenfor USAs stuedør.
I oktober 1962 fikk president Kennedy den endelige bekreftelse på nettopp dette. Bilder tatt fra spionflyet U2, viste med all tydelighet at sovjetiske atomraketter var i ferd med å bli plassert på Cuba.
I to uker holdt verden pusten. Kennedy var innstilt på å sette hardt mot hardt. Hvis ikke den ene part ville gi seg, måtte konsekvensene bli full kjernefysisk krig mellom stormaktene.
Befolkningene i USA og Sovjet var innforstått med hva som kunne komme til å skje. Men etter 14 nervepirrende dager, trakk russerne seg tilbake. Moskva og Washington hadde forhandlet seg frem til en avtale begge parter kunne leve med. Hva Kennedy hadde tilbudt sin motstander, Nikita Krustsjov, forble lenge en hemmelighet.

Invasjonen i Grisebukta
Forut for dette storpolitiske dramaet hadde Kennedy komponert et overstyre som ikke var særlig mye å skryte av. I 1961 ga nemlig Kennedy grønt lys for invasjon av Cuba. Invasjonshæren skulle bestå av trente eksilcubanere. Det ble en veritabel fiasko.
Som opptakt til invasjonen ble en cubansk flybase bombet. Tre fly ble ødelagt, og 17 sivilister ble drept. Det var dette amerikanske feilgrepet som fikk Castro til å be Moskva om forsterket hjelp. For Krustsjov og hans medarbeidere var montering av atomraketter på Cuba et tilsynelatende snedig sjakktrekk. USA hadde jo på sin side allierte land med atomvåpen rett utenfor det europeiske jernteppet.

Om serien
Det er Turner Original Production i samarbeid med CNN og Jeremy Isaacs Production som står for den store samtidshistoriske serien. Jeremy Isaacs er for øvrig samme mann som på 70-tallet laget tv-suksessen En verden i krig. Opptak er gjort over store deler av verden.
Fra begge sider av Jernteppet er det gjort en lang rekke intervjuer med topp- politikere, militære sjefer og etterretningsfolk. Dessuten kommer også alminnelige mennesker til orde for å fortelle hvordan de opplevde disse årenes permanente krigstrussel.

NRK2 torsdag kl 20.35

Amerikansk dokumentarserie i 24 deler
Producer: Jeremy Isaacs, CNN, Turner
Originaltittel: Cold War
Pressekontakt: Anne-Marie Astad tlf. 23 04 98 41