Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 19. juni 2001 kl 21.00 Niern: O'Haru

Et liv i fornedrelse

O’Haru elsket en mann av lavere klasse, og ble dømt til et liv i fornedrelse.
O’Haru elsket en mann av lavere klasse, og ble dømt til et liv i fornedrelse.
En eldre prostituert vandrer gatelangs i mørke på leting etter kunder. Ingen vil kjøpe hennes tjenester, og hun søker ly i et tempel. Hun stopper foran en statue av en samurai som vekker minner om mannen hun aldri fikk. O’Haru, som er kvinnens navn, forteller sin historie om et liv som startet i rikdom og endte i dypeste elendighet.

O’Haru og hennes familie tilhører det gode selskap, og har innpass på lordens gods. O’Harus vakre ytre og behagelige vesen er høyt aktet, særlig av lorden selv.

Men det er samuraien Katsunosuke hun elsker. Å ha et forhold til en mann av en lavere klasse er forbudt, og når de elskende blir oppdaget, må Katsunosuke bøte med livet. O’Haru og hennes familie blir ustøtt for evig tid.

Fra rikdom til elendighet
Fra nå går det ille med O’Haru. Hennes nye elsker, prins Matsudaira, velger hun ikke selv. Han blir tvunget på henne, for prinsen ønsker seg en arving, og O’Haru er den utvalgte. Hun blir behandlet bra, men er på ingen måte akseptert. Særlig ergrer prinsens kone seg over O’Harus nærvær på slottet og benytter enhver anledning til å ydmyke henne.

Når O’Haru til slutt føder en sønn, får hun verken lov til å stelle eller oppdra barnet. Snart blir hun også forvist fra slottet, uten midler til å klare seg på egenhånd.

Nå venter et liv i fornedrelse, med bare små glimt av lykke. Samtidig vokser hennes kongelige sønn opp i rikdom.

Prisvinner
Filmen er basert på en roman av Saikaku Ibara og beskriver en ung kvinnes fall i det strenge, føydale Japan. Regissør Mizoguchi presenterer O’Harus sorg på en levende og sympatisk måte.

”O’Haru” vant Gulløven på filmfestivalen i Venezia i 1952, og styrket dermed Japans gode rykte som filmproduksjonsland.

Japansk spillefilm fra 1952
Originaltittel: Saikaku ichidai onna
Regi: Kenji Mizoguchi
I rollene: Kinuyo Tanaka, Toshiro Mifune, Ichiro Sugai
Pressekontakt: Hilde Ljøen, tlf. 23 04 72 36

Bilde
O’Haru elsket en mann av lavere klasse, og ble dømt til et liv i fornedrelse.