Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 30. august 2003 kl 22.25 Fakta på lørdag: Fakta på lørdag: Testosteron-gutta

Helse og ekstrem bodybuilding

Bodybuilderen Shawn D’Aurellio sammen med moren Lisa. (Foto: BBC)
Bodybuilderen Shawn D’Aurellio sammen med moren Lisa. (Foto: BBC)
Jo større muskler jo bedre – eller er dette bare noe de tror? Vi snakker selvsagt om mannlige bodybuildere som ikke synes å kunne bli "blåst opp" nok. En BBC- dokumentar om tre amerikanske tenåringsgutter som konkurrerer i bodybuilding, gir oss en skremmende innsikt i hvor langt unge mennesker er villige til å gå.

Mange gutter ønsker seg større muskler, slankere kropper og godt profilerte magemuskler. De vil se ut slik som modellene i bladene for bodybuilding. Mange unge bodybuildere blir fullstendig oppslukt av trening, strenge rutiner og ekstreme dietter.

Sultefôring, matorgier
I kveld møter vi de tre amerikanske bodybuilderne Jason Luchessi fra Illinois, Jason Croche fra Florida og Shawn D’Aurelio fra Texas. Deres liv er preget av sultefôring som innimellom veksler med de rene matorgier, og av treningsøkter som kan være direkte forkrøplende. De er villige til å gjøre hva det skal være for å utvikle en muskuløs kropp. Alle tre er del av en tenåringstrend der det gjelder å vise fram nettopp disse sidene av seg selv.

Strikt regime
De tre guttene traff hverandre for første gang på et stevne i fjor i Pittsburg, Kansas, der de konkurrerte om tittelen "Teenage Bodybuilder". Vi følger dem under nedtellingen til konkurransen og opplever deres disiplin og kamp med seg selv, deres selvoppofrelse og en diett som knapt er til å holde ut. Dette strikte regimet er ikke krevende bare for guttene, men for alle rundt dem, spesielt foreldrene.

Strutte på scenen
Guttene blir barbert, solbadet og innsmurt med olje for best mulig å kunne strutte på scenen slik at alle kan se hvem som har de best utviklede musklene. "Om jeg kunne bygge meg opp til å se ut som Arnold Schwarzenegger, kunne jeg gjerne dø i morgen. Da hadde jeg iallfall oppnådd noe i livet," sier 18-åringen Jason Luchessi.

Dokumentaren borer seg inn i deler av dagens ungdomskultur i USA. Den viser oss kampen som raser mellom kropp og psyke. Og ikke minst viser den at unge mennesker stadig har en dårlig selvoppfatningsevne.

Innkjøpt britisk program
Originaltittel: Testosterone Boys (2002)
Regi: Lorraine Charker
Produksjon: BBC Worldwide
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57