Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 20. januar 2006 kl 21.20 Jamie Cullum

Like før Jamie Cullum

Jamie Cullum, rocka jazzist. Her fra Blenheim slott.(Foto: Universal/Verve)
Jamie Cullum, rocka jazzist. Her fra Blenheim slott.(Foto: Universal/Verve)
NRK har tidligere vist Jamie Cullums konsert fra Blenheim slott ved Oxford, og nå bare ti dager før den engelske jazzrockeren inntar konsertscenen i Oslo, får vi et fjernsynsportrett av ham. Intervjuer er Melvyn Bragg i kulturprogrammet The South Bank Show.

Foruten sitt frapperende musikalske talent har 26-åringen Jamie Cullum med seg en "hjemmelaget" video til showet. Den handler om hva som er hendt med Cullum siden hans første CD ble sluppet i mai 2004. Platene hans selger i milliontall, og det meldes om utsolgte hus fra konsertturneene hans i USA og Europa.

Jazz med et støvelspark
"Jazz er en storartet plattform der man kan gjøre alt mulig," observerer Cullum, og platene hans (i fjor kom den viktige "andre-skiven") er preget av dansemusikk, rock, pop, klassisk, funk, hip hop m.m.

Cullum gjør bokstavelig alt mulig med flyglet. Foruten å være en nærmest virtuos jazzpianist, slår han med pianolokket og klapper med håndflatene på sidene av instrumentet. Og han vet å sette inn et velanrettet støvelspark mot tangentene, f.eks. i "I Get a Kick Out of You". I tillegg kler Cullums sangstemme det hele.

Uortodoks
På håret ser Jamie Cullum ut som en dårlig klipt hekk. Han vrir seg og spretter rundt mens hans spiller og synger og gjør alt en fortolker av jazzens standardlåter vanligvis ikke gjør.

Den selvlærte pianisten, sangeren og låtskriveren lager musikk for både garvede besøkere av jazzfestivaler og unge diggere av pop, rock og rap. Tidligere har han vært å se både på David Lettermans "Late Night Show" og Jay Lenos "Tonight Show". Nå kan vi også oppleve ham som hovedperson i Melvyn Braggs "The South Bank Show".

Britisk dokumentar (2005)
Originaltittel: Jamie Cullum (South Bank Show)
Produsert av: Poorhouse International
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57