Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 25. februar 2012 kl 22.15 Stargate

Veien til topps


De har klart det utrolige: Å klatre helt til toppen av amerikansk populærindustri med sin musikk. Hvordan er det mulig for to karer fra Norge å slå gjennom på verdens tøffeste musikkarena?

Etter syv år i USA har Mikkel Eriksen og Tor Erik Hermansen vunnet Grammy to ganger. I 2012 er de nominert til seks Grammyer. I konkurranse med 600 andre låtskrivere har de vunnet "Songwriter of the year" av ASCAP Music Awards to ganger. Rockemagasinet Rolling Stones har kåret dem til årets hitmakere i 2008. De har toppet USA populærmusikkliste Billboard Hot 100-listen hele ni ganger.

I "Stargate" følger vi deres ferd fra barndomshjemmene i Trondheim og Askim til populærmusikkens metropol, New York. Gjennom blant annet opptak gjort av dem selv, i studio med artister som Rihanna, Ne-Yo, Alexis Jordan, Wiz Khalifa og Katy Perry, får vi et unikt blikk inn bak musikkfasaden.

Begynnelsen
Det hele begynner i 1997. Mikkel Eriksen og Tor Erik Hermansen møtes for første gang. Mikkel produserer reklamesnutter og populærmusikk i Stargate i Trondheim, Tor Erik er norskansvarlig i Warner Music i Oslo. De har de samme musikalske referansene, de liker den samme musikken, de er født samme året, de har til og med samme sveis. Kort tid etter det første møte sier Tor Erik opp jobben og reiser til Trondheim for å lage musikk i Stargate.

Det går ganske bra ganske lenge. Etablerte, norske artister som Espen Lind, Sissel Kyrkjebø og Lene Marlin er samarbeidende artister, før Stargate slår gjennom på det engelske markedet med artister som S Club 7 og Blue.

Fra 1999 er Stargate med å skrive og produsere over 40 Topp 10-hiter på de britiske øyer. Over en periode på 8 år selger de 25 millioner plater. Men så, i 2004, stanser det opp. England vil ikke ha Stargate-musikken lenger.
Etter rådslagning med managere og familie, bruker de sine siste kroner på å reise til New York. Resten er historie.

Produsert av Eyeworks Dinamo(2009)
Prosjektleder NRK: Tone C. Rønning
Pressekontakt: Nathalie Sprus 23044575/90 94 27 08
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900