Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 9. juli 2007 kl 20.25 Faktor: Jakten på Jularbo

Talentjakt på trekkspillfestival

Jakten på Jularbo: Kjell Opsal drømmer om å finne den neste Carl Jularbo. Foto: Malin Kjellstadli Korsnes
Jakten på Jularbo: Kjell Opsal drømmer om å finne den neste Carl Jularbo. Foto: Malin Kjellstadli Korsnes
Kjell Opsal er familieoverhode for et sunnmørsk trekkspillkonglomerat, og Faktor blir med når han og slekta reiser til verdens største trekkspillfestival på Ranseter i Sverige – for 29. gang. Drømmen er å finne nytt talent som kan bli like stor som trekkspill-legenden Carl Jularbo.

Trekkspillfestival betyr talentjakt, og i en uke forlater familien drift av motell, trekkspillbutikk, krimforlag og lokalavis. Nå er det det familiedrevne plateselskapet som gjelder, og de gir seg ikke før et nytt talent har skrevet platekontrakt. I år har Kjell fått snusen i at et stortalent skal spille på Ranseter, og nå satser han alt på å hente den unge, danske jenta inn i Opsals trekkspillmaskineri.

Kjell Opsal og familien har etablert et imponerende virke i den lille bygda Sjøholt, som ligger øst for Ålesund. Kjell styrer med stor iver, om ikke med full kontroll, og hans entusiasme overfor trekkspillet videreføres til de neste generasjonene gjennom Kjells utrettelige rekrutteringsarbeid blant de unge. Hadde det ikke vært for 60-tallets "piggtrådmusikk", som The Beatles, hadde gammeldans vært vel så stor som popmusikken i dag, mener Kjell.

Hele bygda inviteres til Opsal-familiens trekkspillarrangementer, som dagen etter får svært god omtale i Opsals lokalavis. Og i Opsals trekkspillavis. Familien har også sitt eget band, Reidar Opsals orkester, og cd-en er selvsagt til salgs i familiens egen platebutikk, sammen med masse annen musikk som også er utgitt på eget plateforlag. Plateinnspillinger og cover- og musikkvideoproduksjon foregår i de samme lokalene.

Dokumentaren er vist tidligere.

Innkjøpt dokumentar (2006)
Produsert av Flimmer film
Prosjektleder: Oddbjørn Rosnes
Redaktør: Oddbjørn Rosnes
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900
info@nrk.no


LENKER
  • Hjemmeside