Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 26. mars 2002 kl 22.00 Der bølgene synger

Generalguvernøren i Trankebar


 Der bølgene synger 1.Beate Arnestad sammen med kronprinsen av Tanjore. (Foto: NRK)
Der bølgene synger 1.Beate Arnestad sammen med kronprinsen av Tanjore. (Foto: NRK)
Generalmajor Peter Anker kom til India, Trankebar, i 1788 som guvernør for den danske kolonien, og ble der i 20 år. Kveldens dokumentar handler om denne mannen, maleren, tegneren, samleren og forretningsmannen. Programmet er laget av Beate Arnestad og gir et unikt bilde av kolonitiden og av en spesiell persons virke og livshistorie i et fremmed land.

Konsul
Fredag 12. april åpner en unik utstilling, ”Minner fra India – 20 år i Trankebar” på Historisk museum i Oslo med bilder fra Peter Ankers kunstsamling.

Peter Anker ble født i 1744 og var sønn av Erik Ancher og Anne Cathrine Tank. Erik eide Moss jernverk, og Peter vokste opp i denne byen, men fikk også tidlig i ungdommen opplæring rundt omkring i Europa sammen med broren Carsten. De lærte seg blant annet språk, tegning, fekting og ridning.

Peter slo seg ned i England og fikk jobb som konsul. En av oppgavene hans var å sende tegninger til København med de siste industrielle oppfinnelsene, til stor glede for den danske regjering.

Satte seg i gjeld
Men Peter Ankers liv i England, som var preget av store rikmannsfester og et utsvevende liv med høyt pengeforbruk, gjorde at han satte seg i gjeld. Det er antakeligvis en av grunnene til at han sa ja til jobb som generalguvernør i Trankebar. En annen grunn kan være hans inderlige forhold til enken Mrs. Mallard. Hun var katolikk og hadde derfor ikke lov til å gifte seg igjen. Dermed tok Peter med seg Mrs. Mallard til Trankebar, og her ble hun boende helt til hun døde i 1791. Det sies at hun hadde med seg en liten sønn, men dette er aldri blitt bekreftet. Noe som imidlertid kan røpe at det var sant, er de omstendelige regnskapsbøkene Peter Anker førte, hvor det blant annet er oppført utgifter til en barneseng.

Der bølgene synger
Den 17. mai 1788 ankommer Peter Anker Trankebar, et sted med 25.000 indere og ca. 100 europeere. Trankebar betyr ”der bølgene synger” på indisk. Kolonien eies av Danmark, og byen er vakker. Lokalbefolkningen er meget tolerant overfor sine kristne koloniherrer. Handelen tar seg etter hvert opp med store skip som frakter krydder til Europa - pepper, kanel, muskat, kardemomme, te, sukker og kaffe. Europeerne kan heller ikke få nok av kostbare stoffer som silke, samt perler og porselen. Peter Ankers regnskapsbøker viser også at hans samboer, Mrs. Mallard, hadde et stort forbruk på sin garderobe og andre personlige ting. Likeså var ble det brukt mye penger på interiør, møbler, mat, drikke, osv.

Peter Anker var fascinert av India og kulturen. Han likte også menneskene og ble blant annet god venn med fyrsten.

Maleren Peter
Peter malte og tegnet ruiner, bygninger, trær og landskap. Den store samlingen med bilder er nå utstilt ved Historisk Museum i Oslo. Peter arbeidet i en blandingsteknikk hvor han gjerne kombinerte gouache, akvarell, blyant, tusj og dekkhvitt. Kjennetegn på hans bilder er for det første hans lyse, nærmest fargeløse himler. Karakteristisk er også de mørke grønne fargetonene i trær og vekster og dominerende trekroner. Han har også en stram og nokså presis gjengivelse av arkitektur.

I februar 1806 forlot Peter Anker Trankebar. Danskene ville ikke la ham reise, så han dro ulovlig hjem. Han bosatte seg på gården Øraker, som tilhørte han fetter Peder. Øraker hørte innunder Bogstadgodset. Peter Anker ble 88 år gammel og døde i 1832. Dermed overlevde han hele sin generasjon.

I 1845 ble Trankebar solgt fra Danmark til England. Kolonien sies å være en av de aller best bevarte.

NRK Kultur
Regi: Beate Arnestad
Manus: Beate Arnestad, Hanne Hoel, Dorthea Hysing
Pressekontakt: Anne Bekkevold, 23048956

Bilder
1.Beate Arnestad sammen med kronprinsen av Tanjore. (Foto: NRK)
2.Beate Arnestad i samtale med en indisk professor. (Foto: NRK)
3.Fantastisk arkitektur fra den danske kolonitiden. (Foto: NRK)
4.Var det slik Peter Anker og hans kjære Mrs. Mallard kledde seg? (Foto: NRK)
5.Blide småjenter i Trankebar. (Foto: NRK)
6.Regissør Beate Arnestad har laget dokumentaren ”Der bølgene synger”. (Foto: NRK)