Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 9. august 2005 kl 19.30 Fremmed i Europa: Portugal

Kulturkollisjon i Portugal

For rundt seks år siden opplevde Portugal en andre bølge med immigranter fra Brasil. Denne gangen var det stort sett fattige mennesker fra det brasilianske innlandet som drømte om et bedre liv og høyere lønninger.

Mange slo seg ned i en av forstedene til Lisboa, Costa da Caparica. Fra å være et populært feriested om sommeren og et rolig boligområde for middelklassen om vinteren, er Costa da Caparica nå i ferd med å bli "et lite Brasil" med høy tetthet av brasilianske innvandrere. Omveltningen er ikke smertefri.

Vågale brasilianere
- Livet mitt forandret seg helt da jeg så en mann bli myrdet i hjemmet vårt i Sao Paulo, forteller Célia. – Jeg kunne ikke fortsette å bo i Brasil.

Célia ble født i Brasil, men flyttet til Portugal i 1999 for å komme vekk fra volden i hjemlandet. Hun var én av mange tusen brasilianere som gjorde det samme på 90-tallet. Men det store antallet flyktninger og deres måte å leve på førte til et fullstendig kulturkrasj med portugiserne.

- Vi brasilianske kvinner er nok litt mer vågale enn de portugisiske, sier Célia. – Vi beveger oss annerledes, rumpene våre står ut, vi har større utringninger og dytter gjerne opp brystene. I Portugal er det viktigste å være ordentlig og korrekt, selv om man mistrives og blir dårlig av det.

Om serien
Seks dokumentarer produsert i seks forskjellige europeiske land forteller noe av historien om innvandringen til Europa.

De seks dokumentarene blir sendt hver dag kl 19.30 på NRK2 fra og med søndag 7. august og frem til fredag 12. august. Dokumentarserien forteller historien om somaliere i Danmark, ingermanlendinger i Finland, brasilianere i Portugal, irakere i Sverige, molukker i Nederland og vietnamesiske båtflyktninger i Norge.

Europeisk dokumentarserie i seks deler (2004)
Samproduksjon fra EBU
Prosjektleder NRK: Kjetil Saugestad
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252