Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 27. september 1999 kl 21.40 Mandagsfilm: Nell

Mandagsfilm: Nell (t)


NRK1 mandag 27. september kl 21.40
Mandagsfilm: Nell

Den gåtefulle kvinnen

Jodie Foster spiller hovedrollen i dette gripende dramaet om en sky, ung kvinne med et helt eget språk og en enorm livsglede. Hun ble Oscar-nominert for sin tolkning av den gåtefulle Nell.
Nell (Jodie Foster) har vokst opp sammen med moren i et beskjedent hus i de vakre Blue Ridge Mountains. De har aldri omgåttes andre mennesker, og det eneste språket Nell mestrer er en forvirrende strøm av lyder som kan minne om engelsk. Nå er moren død, og Nell er helt alene i verden.
Hun oppdages ved en tilfeldighet av legen Jerome Lovell (Liam Neeson), som blir grepet av den unge kvinnens forskremte vesen. Han er også fengslet av hennes merkelige språk som trolig henger sammen med morens slag og påfølgende afasi. Han tar kontakt med psykologen Paula Olsen (Natasha Richardson) for å få råd om hvordan man best kan hjelpe Nell. Men Paula ser på Nell som et førsteklasses forskningsobjekt og vil flytte henne på institusjon.

Tre måneders prøvetid
En domstol beslutter at Nell skal observeres over en periode på tre måneder før hennes framtid skal avgjøres. Jerome og Paula skal bosette seg i nærheten av Nells hus og prøve å vinne hennes fortrolighet. De blir tvunget til å samarbeide tross gjensidig mistillit og konsentrere seg om Nells adferd. Det blir Jerome hun først våger å nærme seg. Gradvis forstår han mer av det hun sier, og litt etter litt begynner han å ane hennes hemmeligheter.
Samtidig som Nell blir modigere, begynner også hennes nye \"naboer\" å åpne seg for hverandre. Jerome og Paula blir rørt av Nells kjærlige tillit, og begynner å forstå at hun ser på dem som sine foreldre. Nå begynner de å oppdage hverandre, samtidig som de lærer seg selv bedre å kjenne.
Men de tre har ikke så mye til felles som de skulle ønske. Og da massemediene får nyss om at det finnes en \"vill\" kvinne i Blue Ridge Mountains, er freden over.

Fra teater til film
\"Nell\" er basert på Mark Handleys skuespill \"Idioglossia\". Tittelen er et begrep som betyr noe sånt som \"tall som er så ulike at de synes å danne et eget språk\". Da produsenten Renée Missel så teaterstykket ble hun fascinert av beretningen om den isolerte unge kvinnen. - Jeg ser Nell som en sjelefanger. Hun fører sammen mennesker og deres sjeler på nytt, med de personlighetstrekk de tror de har mistet, sier Missel.

NRK1 mandag kl 21.40

Bilde (via Scanpix/Internett)
Den gåtefulle Nell spilles av Jodie Foster.

Film - innkjøpt
Produksjonsland: USA (1994)
Originaltittel: Nell
Regi: Michael Apted
I rollene: Jodie Foster, Liam Neeson, Natasha Richardson m.fl.
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41