Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 19. oktober 2008 kl 20.25 Viten om: Når kroppen er sin egen fiende

Innvollsorm og blodtrykkmiddel

Ann Marker er programleder i den danske serien Viten om. (Foto: DR)
Ann Marker er programleder i den danske serien Viten om. (Foto: DR)
Noen av de mest frykta sykdommene skyldes at vårt eget immunforsvar går til angrep på kroppen, slik som leddgikt, diabetes og sklerose. Forskning viser at innvollsorm har en gunstig effekt på noen av disse sykdommene.

Innvollsorm fra gris og et eldre legemiddel mot høyt blodtrykk kan hjelpe sklerosepasienter og gi ny viten som kan gi nye midler mot leddgikt, diabetes, tarmsykdommen Crohn og andre såkalte autoimmune sykdommer.

I femte episode av den danske serien Viten om treffer vi immunologen Lars Fugger som er professor ved Universitetet i Oxford. Han har oppdaget at blodtrykkmiddelet Amilorid stopper opp sklerosens ødeleggelse av nervecellene i hjernen til mus. Nå skal han teste legemiddelet på sklerosepasienter.

Sklerose er en sykdom som typisk rammer kvinner mellom 20 og 40 år. Immunforsvaret angriper hjernens myelin, som er små fetthinner som beskytter nervetrådene.

Om serien
Viten om er en dansk populærvitenskapelig serie fra Danmarks Radio i 11 deler. I første episode blir spørsmålet om man er født eller blir homo undersøkt, så spør man seg om moraliteten er medfødt. I tredje episode handler det om trekkfuglenes vandring, i fjerde om kampen om oljeressursene på Nordpolen. Femte episode handler om når kroppens immunforsvar går til angrep på kroppen vår. Sjette tar for seg dna-teknologien, mens sjuende episode handler om teknologi som kan gjøre kullkraft fri for CO2-utslipp. I åttende episode ser vi nærmere på supercomputere med enorm kapasitet. Den niende episoden handler om hvordan ny teknologi kan tas i bruk i kampen mot terror, men tiende del ser på hvordan man kan trene opp hjernen sin til å yte bedre. I ellevte og siste episode handler det om hvordan hjernen tar skade av alkoholbruk.

Dansk populærvitenskapelig serie (2007)
Originaltittel: Viden om – Når kroppen angriber sig selv
Produsert av: Danmarks Radio (DR)
Kontaktperson: Hans T. Wiig, tlf 23 04 96 23
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no