Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 30. mai 1999 kl 22.10 Løytnantshjerter

Løytnantshjerter (t)

NRK2 søndag 30. mai kl 22.10
Løytnantshjerter

Offiserer med rett til å drepe

- Som offiserer har vi lært hvordan flest mulig av oss skal overleve, og hvordan vi skal drepe så mange som mulig av våre motstandere. Det forteller en av de fire svenske yrkesoffiserene som ble sendt direkte fra offiserskolen til krigen i Bosnia.
Filmskaperen og radiojournalisten Bengt Bok og fotografen Michael Stankowski har fulgt fire unge menn under den toårige offisersutdannelsen på Karlbergs slott i Stockholm.
Dokumentaren handler om mytene omkring militæret og virkeligheten offiserene lever i. De forteller om hvorfor de har valgt et yrke der døden og døende inngår i en betydelig del av jobben. De forteller også om livet ved fronten og livet i sin alminnelighet. Vi tar del i deres innerste tanker omkring livet, døden og kjærligheten.
Har et mennesket egentlig rett til å drepe et annet menneske? Hvordan føles det å ta farvel med familien sin for å dra ned til Bosnia og krigen? Og hvordan føler man seg når man kommer hjem?

Risiko
- I Sverige lever mange i den tro at man aldri kommer til å bli dratt inn i en krig. Lenge tok vi ikke militærtjenesten på alvor. I dag er situasjonen en annen. Med internasjonaliseringen av militæret risikerer også svenske offiserer å havne i væpnede konflikter, fastslår filmskaperen Bengt Bok, som var nysgjerrig på hva slags mennesker det er som er villig til å ofre sitt liv for andre.

NRK2 søndag kl 22.10

Svensk dokumentar
Produksjon: Sveriges Television
For mer informasjon: Gunilla Gaarder, Faktaavdelingen, tlf. 23049364
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123