Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 27. november 2005 kl 20.15 Konger for Norge: Fra union til monarki

Kongehusets dramatiske historie

Et spennende drama utspilte seg i Norge våren 1905. Et vågalt innspill fra den norske regjeringen satte i gang en prosess som til slutt førte til et selvstendig Norge under en ny konge. I kveld starter programserien om historien til det moderne norske monarkiet.

I elleve programmer fremover skal vi følge den 100 år gamle historien til kongefamilien vår. Fra novemberdagen 1905 da danske prins Carl satte sin fot i Christiania med sin hustru Maud, til vårt moderne kongehus med frigjorte og moderne tronfølgere som har valgt ektefeller fra folket. Intervjuene er gjort av Anne Grosvold og kommentarene blir lest av Christian Borch.

Fra union til monarki
Norge hadde i årene etter 1814 fått en stor grad av indre selvstyre. I 1905 var det kun Kongen og utenrikspolitikken som bandt de to landene sammen. I mai la en norsk regjeringsdelegasjon fram et forslag for kong Oscar II om at Norge skulle få sin egen utenrikstjeneste. Kongen nektet blankt. Dermed vedtok det norske storting den 7. juni at kong Oscar ikke lenger kunne fungere som Norges konge. Svenskene ble rasende, og det ble mobilisert militært på begge sider av grensen.

Statsminister Christian Michelsen var den mektige strategen bak Norges dristige utspill. I dypeste hemmelighet hadde Michelsen og hans medhjelpere for lengst startet jakten på en ny norsk konge. Den mest aktuelle var danske prins Carl. Særlig veide hans ekteskap med britiske prinsesse Maud tungt i ønsket om å få ham på tronen. I november 1905 sa det norske folket ja til prins Carl som norsk konge, og 23. november forlot han og familien København med kurs for Norge – nå med nytt navn: kong Haakon VII.

I det første programmet medvirker tidligere statsminister Kåre Willoch, forfatter Tor Bomann-Larsen og professor Øystein Sørensen.

Egenprodusert dokumentarserie
NRK Underholdning, 2005
Prosjektleder: Anne Torjusson Diesen, 23 04 78 01
Intervjuer: Anne Grosvold
Kommentarer: Christian Borch
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 23 04 98 41