Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 23. oktober 2001 kl 22.30 Kunst nå

Japansk kunst og kvinnelig Peer Gynt

Den japanske kunstneren Takashi Murakami (Foto: NRK)
Den japanske kunstneren Takashi Murakami (Foto: NRK)
Tegneserier, eller manga, er en viktig del av den japanske kulturen. Kunst nå har vært i Japan og møtt kunstneren Takashi Murakami. Skuespiller Marika Enstad er nok den første kvinnen som spiller Peer Gynt – og hun spiller alle de andre rollene også. Dessuten stiller Kunst nå spørsmålet om den andre boken er vanskeligere å skrive enn den første.

Når vi snakker om japansk kunst er det lett å se for seg gamle tresnitt av damer i kimono, teseremonier og krokete tær. Men det finnes mye mer. På museet for samtidskunst i Tokyo er det for tiden en stor utstilling av kunstneren Takashi Murakami, og videojournalist Ingerid Nordstrand dro til Tokyo for å treffe Murakami. Manga, som de japanske tegneseriene blir kalt, har en helt annen status i Japan enn tegneserier har i Norge. Det har gått så langt at det å være besatt av tegneserier har fått sitt eget navn: otaku.

For oss som er vant til Donald, Billy og i verste fall Modesty Blaise, er det uvant å se tegneseriefigurer med et sex-liv, men i Japan er dette en viktig del av manga-kulturen. Store deler av pornografien kommer som tegneserier, og otaku-kulturen har klare preferanser på hvordan kvinner skal se ut. Takashi Murakamis figur Hiropan er et eksempel på en otakus drømmekvinne.

”Peer Gyntinnen”
Marika Enstad spiller alle rollene i forestillingen ”Peer Gyntinnen” som har premiere på Rogaland Teater 27. oktober. Kunst nå har fulgt prøvene for å få et innblikk i hvordan det er mulig å spille alle rollene i Peer Gynt alene, og hvorfor. Vi møter også Ingunn Øyen, som frisker opp en annen én-kvinnes produksjon fra sist vår, ”Historien om den ville anda”. Den skal settes opp igjen i mars neste år på Den Nationale Scene i Bergen.

Instruktør for begge Ibsen-stykkene er Stig Bråten. Han ser klare fordeler med å ha én skuespiller på scenen i en helaftens forestilling, men han ser også helt klare utfordringer.
Videojournalist er Vincent Reilly.

Bok nummer to…
Hva er det med den andre boken? Er den vanskeligere å skrive enn den første? Er det noe i at alle har én historie i seg, men ikke to? Odd Syse i Kunst nå har møtt forfatterne Ragnfrid Trohaug og Kurt Aust som begge debuterte i fjor med gode kritikker, og som nå har kommet med bok nummer to. Begge snakker om hvordan det var å skrive den andre boka, og vi får også en liten smakebit fra deres litterære univers.

Geir Gulliksen, redaktør i Oktober Forlag, har også noen synspunkter på det å skrive, og på hvorvidt bok nummer to er en spesielt vanskelig bok å skrive.

Egenprodusert kulturmagasin
Prosjektleder Pål Sommer-Erichson
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilder
Den japanske kunstneren Takashi Murakami (Foto: NRK)

Noen av Takashi Murakamis fantasifulle figurer (Foto: Murakami)

Skuespilleren Marika Enstad spiller alle roller i ”Peer Gynt”. Her er hun med instruktør Stig Bråten (Foto: NRK)