Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 30. juni 2009 kl 19.30 Grønn glede

Mystisk bambus og nedgravd trapp

Mette Stensholt Schau graver frem historie fra Kina i en hage i Sandefjor. (Foto: Per Foss)
Mette Stensholt Schau graver frem historie fra Kina i en hage i Sandefjor. (Foto: Per Foss)
Den gamle hagen i Sandefjord skjuler en spennende historie, med røtter helt til Kina. Mette Stensholt Schau bedriver "utgravinger" denne uken.

Utgravingen avslører intet mindre enn en sensasjon, i følge programlederen av "Grønn glede".

- Først fant vi en haug med korte bambuspinner i utkanten av hagen. Noen av dem hadde tydelige rester av rotfester. Her hadde det altså dødd en bambus en gang. Det forklarte hvorfor det stod bitte små busker av bambus både her og der i den delen av hagen, sier Mette.

Dette er bambus som har sådd seg selv med frø i hagen, noe som er uvanlig. Det kan bety at vi har fått en sort som trives i Norge og som klarer seg selv i norsk klima, forklarer gartner Tom.

Og historien bak er kanskje enda mer spektakulær. I 1880-årene tok man stiklinger av en bambus i Kina. Disse ble sendt til Europa og spredd til mange land og hager. Det ble stadig tatt nye stiklinger. Siden alle kom fra samme plante, er de genetisk like gamle alle sammen.

Så er det slik at bambus blomstrer først når den har blitt 100 år. Og så dør den. Dette har altså mest sannsynlig skjedd i hagen i Sandefjord en eller gang etter 1980. Og den har altså klart å frø seg i hagen. Helt alene.

- Det er hagehistorie med et sus av den store verden, intet mindre, sier de to fornøyde hageentusiastene i kveldens program.

Forsvunnet trapp
Sakte, men sikkert, kryper Mette og Tom gjennom den lille byhagen som de har adoptert i årets utgave av Grønn glede. Hagen har vært forsømt i flere år. I løpet av disse årene har det falt mange løvblader til marken, gress har visnet og dødd, og epletreet har sluppet sine frukter til marken. Til sammen har alt dette blitt til en god jord og det er bra. Men det har også ført til at den gamle steintrappa som går tvers gjennom hagen rett og slett har sunket i jorden. I dette programmet blir den gravd fram igjen. Under noen centimeter med jord dukker det frem en vakker steintrapp som er i god stand, men som altså har vært usynlig.

Når trappa først er avdekket og ugresset fjernet, er det tid for å plante nytt inntil de vakre trinnene. Det er bunndekkeplantene som er hovedtema denne uka. Det blir torskemunn, sildrer, takløk og andre som er nøysomme og tåler en støyt.

Produsert av NRK Østafjells/Ut i naturen
Programleder: Mette Stensholt Schau mette.stensholt.schau@nrk.no
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 909 55 364
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900