Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 19. desember 2000 kl 22.30 Ryke Yse

Ryke Yse (ttv)


NRK1 tirsdag 19. desember kl 22.30
Ryke Yse

En fangstmanns død

Høsten 1967 reiste to kamerater avgårde til de fjerneste av de fjerne øyene på Svalbard for å drive isbjørnfangst med selvskudd. Etter å ha levd fullstendig isolert fra omverden i nærmere to år, forsvant Steinar Ingebrigtsen en maidag i 1969, og er siden aldri funnet. Alene tilbake i den lille hytta satt Kristian Torsvik uten mulighet til å komme derifra på mange måneder.

Ryke Yseøyane, eller Rækisøyen som fangstfolk kalte de isolerte øyene, er nærmest bare noen steinhauger uti havet øst for Edgeøya, omgitt av tung is det meste av året. Ingen hadde overvintret der før, og ingen har gjort det siden.

Hedrer isbjørnjegerne
Steinar Ingebrigtsen var fra Skaland på Senja og 27 år da han forsvant. Sporet endte på iskanten.

Sommeren 1998, 30 år etter, legger de durkdrevne svalbardfarerne Birger Amundsen og Otto Ottemo, sammen med fotografen Knut Erik Jensen, avgårde med den lille polarsjarken \"Aurora\" til Ryke Yseøyane for å hedre de to isbjørnjegerne. Det eneste som kan stoppe dem, er den tunge polarbaksen som kverner rundt i evig runddans i dette fjerne isfylte farvannet.

Isforholdene var vanskelig den sommeren, ingen fartøy hadde vært i farvannet før de tre la avgårde fra Longyearbyen med den lille sjarken.

Magisk
Det hviler en egen magi over Ryke Yseøyane. Så lenge Kristian Torsvik levde, sluttet han aldri å drømme om å reise tilbake. Torsvik døde for fire år siden, men hytta han og kameraten bygde, den står - og de tre små øyene ligger der.

NRK1 - tirsdag kl 22.30

Egenproduksjon fra NRK Kulturavdelingen
Prosjektleder: Birger Amundsen
Pressekontakt: Anne Bekkevold, 23048956 (anne.bekkevold@nrk.no)

Bilde
Otto Ottemo (t.v.) og Birger Amundsen i gummibåt utenfor den nordligste av de tre Ryke Yseøyanene i august 1998. (Foto: Knut Erik Jensen)