Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 30. mars 2002 kl 16.30 Kongelige førstedamer: 1954-1968: Prinsesse Astrid

Prinsesse Astrids egen beretning

Prinsesse Astrid fru Ferner.(Foto: Erik Karlsen)
Prinsesse Astrid fru Ferner.(Foto: Erik Karlsen)
Det fjerde programmet i serien om våre kongelige førstedamer er viet prinsesse Astrid. 22 år gammel måtte hun overta rollen som kongehusets frontkvinne da kronprinsesse Märtha døde i 1954. I programmet står prinsessen for aller første gang fram med sin egen beretning.

Prinsesse Astrid fru Ferner, som blir 70 år i februar, ser i programmet tilbake på sin barne- og ungdomstid, og hun forteller med stor åpenhjertighet om hvordan hun opplevde å bli kastet inn i rollen som kongelig førstedame.

Prinsesse Astrid ble født halvannet år etter prinsesse Ragnhild, og var fem år da arveprinsen Harald kom til verden. Hun vokste opp under beskyttede forhold på Skaugum helt til tyskernes angrep på Norge tvang kongefamilien på flukt i 1940.

Uvant oppmerksomhet
Sammen med moren og sine to søsken tilbrakte prinsesse Astrid fem år i landflyktighet i USA. Sommeren 1945 ble familien møtt av jublende folkemasser da de vendte tilbake til Norge. For den sjenerte 13-åringen ble det en brå og ganske skremmende overgang fra den anonyme tilværelsen i Statene til den voldsomme oppmerksomheten her hjemme.

I programmet får vi se arkivopptak fra denne tiden ledsaget av prinsessens egne kommentarer, og vi følger henne gjennom ungdomsårene fram til livet igjen tar en uventet vending.

Uforberedt
5. april 1954 ble kongehuset og Norge rammet av stor sorg da kronprinsesse Märtha døde, bare 53 år gammel. Nå var både kong Haakon og kronprins Olav enkemenn. Prinsesse Astrids storesøster Ragnhild hadde giftet seg med skipsrederen Erling Lorentzen året før og bosatt seg i Brasil. Dermed var det bare prinsesse Astrid som kunne bekle rollen som kongelig førstedame.

Det var en rolle prinsessen aldri hadde forestilt seg at hun skulle bli nødt til å fylle, og et tungt ansvar for en ung kvinne på bare 22 år. Men noe alternativ fantes ikke. – Det var aldri noe spørsmål om jeg ville eller ikke – det var bare å brette opp ermene, sier hun.

I 14 år, helt til kronprins Harald giftet seg med Sonja Haraldsen i 1968, var prinsesse Astrid kongehusets frontkvinne. Både på egen hånd og sammen med sin far, som overtok tronen i 1957, representerte hun kongefamilien i utallige sammenhenger både i inn- og utland.

Prinsessens beretning er en historie om en kvinne som med ekstrem pliktfølelse påtok seg de oppgaver hun ble pålagt - oppgaver som førte til helseplager hun har slitt med helt til idag.

Prinsesse Astrid på sin bryllupsdag i 1961 sammen med kong Olav.
Prinsesse Astrid på sin bryllupsdag i 1961 sammen med kong Olav.
Omstridt ekteskap
Prinsessen forteller også om de voldsomme reaksjonene da hun i 1961 giftet seg med en fraskilt mann - forretningsmannen Johan Martin Ferner. Fra 1962 til 1973 fikk paret fem barn, og prinsessen måtte kombinere et hardt yrkesliv med rollen som småbarnsmor.

Etter sin tid som kongelig førstedame har prinsesse Astrid levd et mer tilbaketrukket liv. Men hun representerer fortsatt kongehuset i en rekke sammenhenger og er beskytter for flere organisasjoner. Særlig har hun engasjert seg i arbeidet for barn og unge med dysleksi.


Om serien
Siden unionsoppløsningen i 1905 har fire kvinner fylt rollen som det norske kongehusets førstedamer: Dronning Maud fra 1905 til 1938, kronprinsesse Märtha fra 1938 til 1954, prinsesse Astrid fra 1954 til 1968 og dronning Sonja siden 1968.

I den bredt anlagte portrettserien ”Kongelige førstedamer” trekkes mange og ukjente sider fram ved de fire kvinnene. Prosjektleder Anne Torjusson Diesen og intervjuer Anne Grosvold har satt seg fore å presentere dem som hele mennesker – deres personlighet, liv og hvordan de har fylt rollen som frontfigur for kongehuset.

Programserien byr på en mengde ukjent materiale. Blant annet har NRK fått tilgang til private stillbilder og smalfilm på Det Kongelige Slott, og til de kongelige arkivene i Windsor. I tillegg intervjues en lang rekke mennesker med nær kjennskap til de fire hovedpersonene. I programmene om prinsesse Astrid og dronning Sonja er det førstedamene selv som er den viktigste kilden.


Egenprodusert portrettserie fra Underholdningsavdelingen
Program 4 av 5
Prosjektleder: Anne Torjusson Diesen
Kommentar og intervjuer: Anne Grosvold
Regi: Bjørn Scheele
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 (95100299)
Kongehusets nettsider

Bilder
1. Prinsesse Astrid fru Ferner forteller sin egen historie i kveldens portrettprogram. (Foto: Erik Karlsen)

2. Prinsesse Astrid fulgte kong Olav på utallige representasjonsoppdrag i 14 år. Her er hun sammen med faren på sin bryllupsdag 12. januar 1961, 28 år gammel. (Arkivfoto: NTB/Scanpix)